От х:

Днес в x:

В Хасково пенсионират последните български танкове

България няма нужда от тях

Последните екземпляри от най-масовия и доскоро в българската армия танк, Т-55, бяха пенсионирани днес на хасковската сточна гара. 9 машини от елитния десетилетия наред клас танкове, чакаха да бъдат натоварени на вагони и отведени към фабрика в Търговище. Там ще минат основен ремонт. После ще бъдат изпратени за чужда страна, на която вече са продадени.

Тези оскъдни обяснения дадоха представители на фирма от северна България, която е закупила танковете от армейското предприятие „Снабдяване и Търговия“. После спазарила машините за „мирна държава“ извън Европа. Всяка друга информация бе обявена я за военна, я за търговска тайна. Включително и имената на хората отговарящи за товаренето.

9-те танка принадлежат на бившия транспортен батальон. От месеци били въдворени в местността „Кабаджата“ около бившия птицекомбинат. Там имало още 55-ци от други бивши поделения в областта, които също са спазарени за чужбина и подлежат на транспортиране. В Хасковско са последните такива танкове в цяла България.

9 55-ци чакаха за транспорт на сточна гара

Танк Т-55 е модифициран от 55-та до 75-та година. Хасковската модификация е от модерните-със стабилизиран мерник и квантови далекомери. Имат 100 мм оръдие и внушителните 250 мм стоманена броня на купола. Могат да газят близо 1 км под вода на 5 метра дълбочина. Участвали са в над 50 войни и конфликта по света. И досега се считат за едни от най-страшните бронирани оръжия създадени от военната индустрия.

Представител на фирмата закупила и изтъргувала танковете. Самоличност-неизвестна

За много хора родени след края на студената война, тези танкове придобиха популярност с култовия руски филм "Звярът"  за войната в Афганистан

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини