От х:

Днес в x:

Иван Петров: Гърция е по-зле от нас

Депутатът Иван Петров предлага решение за кризата с тютюна

Защо ми давате пример с Гърция? Те са по-зле от нас и ще стават още по зле! С тези думи областният координатор и депутат от ГЕРБ Иван Петров се обърна към тютюнопроизводителите в региона, дошли на среща с него и областния управител за да търсят варианти за спасяване на отрасъла. От догодина отпадат националните доплащания за тютюнопроизводителите. Това ги обрича на фалит. Според Иван Петров изходът е във внесения от него в парламента законопроект, с който се предлага либерализацията на тютюневия пазар. Дава се пример именно с Гърция. Там тютюна се е продавал на 2 евро, след либерализацията цената му е скочила на 4.85 евро.

„Гърция не е ли членка на европейския съюз? Защо освен директни европейски плащания, тамошните фермери получават национално доплащане от 70 цента за кило?“ , запитаха тютюнопроизводители от региона. „Заради тия национални доплащания, гърците са на това дередже“ отговори Петров.

Либерализацията ще направи отрасъла като при зърнопроизводителите. Тази година те получиха добри пари за зърното си, което почти повсеместно бе изтъргувано именно в южната ни съседка. „Трябва да сте по активни. Не може да стоите на село и чакате някой да ви предложи цена. Вия трябва да си търсите пазари и да се договаряте, поотделно или самостоятелно“ допълни депутата.

Според ДПС лидерът Мюмюн Искендер, който присъстваше като тютюнопроизводител, това няма да помогне защото изкупвачите имат „картелно споразумение да предлагат цени“.

„ Ще се обединим, но нека излезем с рязан тютюн. На него ще му намерим цена-5-6 лв за кило“, предложи Искендер и поиска от областния Данев и депутата Петров да намерят формула с която това да се узакони. „Това е манипулиран тютюн и се влиза в режима на акцизите“ предупреди Иван Петров. Ако това се разреши ще тръгнат нелегални фабрики за производство на цигари, а държавата трябва да контролира този процес, допълни той. „Сега има нелегални цехове за производство на цигари“ контрира Искендер.

След много препирни, Петров и Данев обещаха да запознаят министър Мирослав Найденов с предложенията на производителите. Предложението бе прието скептично, хората изтъкнаха че земеделският министър вече е предложил на правителството да се заделят 143 млн лева за подпомагане на тютюнопроизводителите, но кабинета го е отхвърлил. А идеята че Европа не допуска национални доплащания и субсидиране на отрасъла, бе оборена с простичкия факт-годишно ЕС има нужда от 500 хиляди тона тютюн. Целия съюз произвежда едва 250 хиляди. При засилено търсене е абсурд да се отхвърля предлагането.

Ще има нови срещи, си обещаха участниците в дискусията.

Идва ли краят на тютюна вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини