От х:

Днес в x:

В 112 се оправят с финландци, но не и с гърци

В call-центровете знаят повечето европейски езици но без гръцки

Нямаме оператори които да владеят гръцки. Това призна Елена Паскалева, началник регионален център 112 -Кърджали. Днес шефката на спешния телефон за южен централен район бе на посещение в Хасково за да обучава местните учители как и кога да боравят със системата за спешни случаи.

„Наскоро помогнахме на трима финландци в Асеновград, които бяха се загубили в планината, а единият се бе контузил. Намерихме ги за 2 часа“ похвали се г-жа Паскалева. Подобна ситуация обаче трудно би била възможна ако загубилите се са гърци. От 112 признаха че ползват услугите на местната гранична полиция. От там поназнайвали езика на елините. Южен централен район обхваща 5 области-Смолян, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Пловдив, като поне 4 от тях имат обща граница с Гърция.

Иначе операторите на центъра в Кърджали владеят всички основни езици които се говорят в Европа, плюс полски, Датски, сърбохърватски, унгарски и разбира се задължително турски. Секторът е втория по големина в страната след Софийския и обслужва 20% от българското население-1 631 249 души.

Средно имаме по 50 000 обаждания разпределени горе долу равномерно измежду 5-те области. Фалшивите повиквания драстично са намалели през последната година. Г-жа Паскалева се противопостави на общото мнение, че децата най-често подават фалшиви сигнали. „Децата са много по подготвени от възрастните да боравят със 112“ категорична е тя. И даде пример с пожар при който бащата дал абсолютно неадекватни указания, за разлика от малкия му син който в компактен вид описал ситуацията и дал адреса. Обаждането на възрастния се счита за „нереално“. Възрастните са автори и на друга грешка-набират по погрешка 112 и затварят. Това обаче може да значи че пострадалият не може да говори или е отвлечен и ние изпращаме екип. Това е ненужен разход на ресурс.

До края на септември следващата година, всички обаждания към спешните телефони-150, 160 и 166 автоматично ще се пренасочват към 112. Номерата обаче няма да се закриват още известно време.

Г.Христов

Хасковските учители се запознаваха с предимствата на системата
Елена Паскалева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини