От х:

Днес в x:

Силистра и Кърджали си мерят кочовете на хасковския хайван пазар

И децата се включиха в избирането на най-хубави коч

Кочове от северна и много южна България си мереха рогата на хайванпазара в Хасково за да съблазнят местните купувачи от мюсюлманската общност. Във вторник е Байряма и всичко живо което вярва в Мохамед се бе втурнало на пазар. Стотици животни бяха преценявани по вити рога, гладък косъм и „хубост” преди да поеме към чакащия го сатър в новото си жилище.

Двуетажен камион от силистра, разпродаде цялия си товар само за 4 часа, със завист отбелязоха местни продавачи. За още по-малко време дори, Мюмюн Джабер от Кърджали намери купувачи за 120-те си животинки. Когато го поздравихме за добрата търговия, човека махна пренебрежително с ръка-10 пъти повече откарал за турция. Затова и бай Мюмюн не търсеше голяма цена за кочовете си. Иначе виторогите животинки вървяха между 300 и 500 лв. За изненада на традиционния купувач, оценката не бе на тегло, а на хубост. Кочът не трябва да е скопен, иначе става овен. Овцата трябва да е ялова, обясниха тънкостите пазарджии. Повечето си спестиха таксата от 1 лв на глава добитък за да продават вътре в хайван пазара, и населиха пътя край него. 300 кочапо 1 лв са 300 лв, разсъдливо забеляза Реджеб и разпъна „сергията” на къра. Иначе тази сума я прибра само от една животинка.

За по-бедните имаше кози и фитки. Продаваха се и телета. Там пазарлъка бе на кило-2 до 3 лв. Затова и се продаваха най-вече теленца-сукалчета.

За мюсюлманите тази година криза няма. Всеки един от дошлите на пазара си тръгна с някаква живинка.

Г.Христов

Ерхан дойде чак от кърджали да спазари коч за 450 лв
Мюмюн Джабер/вдясно/ от с. Комунига не се пазареше-даваше евтино
Мъници
И музукантът Георги Беделев се включи в алъш-вериша
Бай Мустафа помъкна жертвеното животно към дома си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини