От х:

Днес в x:

Гладни мисирки и симпатични прасенца ще ни хранят по Коледа

Симпатяги

Коледни пуйки и малки прасенца са хитът на хасковския животински пазар преди Коледа. Американският начин за посрещане на Рождество явно се предпочита, поне на трапезата, пред традиционното българско свинско и винско. Причината едва ли е в здравословното хранене, по скоро в нездравословно тънкият ни портфейл. Пържолата върви минимум по 8 лв килото. Има и повече, но никъде няма по-малко.

Впрочем и пернатите се оказаха поскъпнали. Цената на фитките вървеше 6-7 лв живо тегло. Дори най-умелия пазарлък не ги сваляше и стотинка. „Чисто месо, без лой” отрицателно клатеше глава мургав търговец от Стара Загора. 55-60 % оставало за фурната, изкара елката той. С други думи-10 кила фитка обещава 5-6 кила мръвка.

10 кила, ама друг път. Птиците бяха направо малокалибрени. Мисирките изглеждаха недохранени и току търсеха да клъвнат нещо дори и в снега. Кризисните пуйки изглеждаха като пораснала кокошка и тежаха като мокрия и вариант. Трябваше да се разперят крилата за да се види, че става дума за доста по-голяма /по порода/ птица. Хитрите търговци това и правеха-непрекъснато „разпъваха” животинките.

Един неориентиран, предлагаше гъски. Имало доста лой, призна той, ама черния дроб бил уникален. Французите много го обичали. Хасковлии не ги беше еня ни за французите, ни за кухнята им. Гъските бяха презрително заобикаляни. Повече внимание привлече квичащ багажник от хасковско. В него имаше няколко малки прасенца. Гошковците щастливо грухтяха на хорското внимание, без да подозират коледната си участ на шунка. За отбелязване е, че бяха предлагани по симпатия. Най-симпатичното струваше малко по-скъпо, останалите вървяха по 100 лв за бройката.

Най-любопитното на днешния хайван пазар бе, че бе извън пазара. В самото оградено място почти не вървеше алъш-вериш. Сделките ставаха отвън на пътя, в преспите. Купувачите бързаха да се измъкнат от задръстванията и въобще не чакаха за касова бележка. Поне те успяха да прекарат Дянков.

Г.Христов

Изпосталели мисирки е предпочитаното меню за българската Коледа
Димо от Конуш хвали стоката си
Пернатото напира да клъвне нещо. Каквото и да е
Мис пуйка! Тези изглеждаха най-охранените и хубави птици на пазара
Пазарена
Никой не пазареше гъските
Прасенцатата имаха повече шанс
Пазарлъкът ставаше на крак и на пътя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини