От х:

Днес в x:

Джамията в Хасково отесня за Байрама, молят се на улицата пред храма

Изображение 1 от 4

    Хасковската Ески джамия се оказа тясна да побере всички вярващи за днешната сутрешна молитва за Рамазан Байрам. Останалите извън храма мюсюлмани разпънаха килимчета на улицата и коленичиха за молитва.

    Днешния празник отбелязва края на едномесечния пост по време на целия месец Рамазан, който тази година започна на 6 юни.

    По време на Рамазан денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.
    Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

    Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Мо
      моисей
      28 -30
      10:55, 5 юли 2016
      друго не се случва в този град... това явно е светлото бъдеще, което ни чертаха и обешаваха есента... определено младите хора ще се върнат тук, когато четат такива новини!
    • 2
      Va
      Vadim
      42 -18
      11:28, 5 юли 2016
      Какво толкова се случило бе ненормалник!? Това е демократична страна! Я си върви в Северна корея и спри да сееш омраза! Честит Рамазан на всички Мюсюлмани!
      • Мо
        моисей
        14 -15
        14:47, 5 юли 2016
        много жалко, ако всичко, което се случва в държавата, го възприемаш като демокрация... правила налагани от малцинствата и техните проблеми - именно те насаждат омразата, в една нормална държава ''толерантността'' ви няма кой да я търпи!
    • 3
      Ис
      Истина
      21 -23
      12:16, 5 юли 2016
      има една Вяра един Господ едно Кръщение в никакъв случай неможе да кажем че всяка една вяра е истинска и води към спасение .... а че хората са толко негативно настроени към Мисюлманите има за какво ! ако човек седне да изследва и да търси истината ще я открие но тази истина не е в исляма реално погледнато исляма е една демонична и грешна вяра коята и измислите от Мохамед който не е бил никакъв пророк а служител на дявола човек изпълнен с грехове и лъжепророк да не говорим че повечето мисюлмани не си знаят вярата дори в корана незнаят какво пише който е 20 страници на кръст .... нека хората които четат това да не се впрягат въпреки че това не е лично мое мнение само така че ! всеки си знае за него си важното е вярата да дойде от сърцето на човека и човек да се обърне към истинката вяра която е само една !
      • Мн
        Много знаеш
        16 -9
        12:54, 5 юли 2016
        По всичко ти личи ,че нещата ти са неясни,остави всеки да си определи сам на какво да вярва.
      • Се
        СЕЛЕНЖЕР
        6 0
        20:25, 5 юли 2016
        Коранът споменава без подробности чудесата, които върши 
Иисус Христос, и силата, с която Бог Го е дарил. Те по-скоро се изброяват като доказателство за Неговото пророческо служение, както пише М. Атаур-Рахим. В редица глави четем за различни чудеса, извършени от Иисус Христос, като вдъхването на живот в птички, направени от глина, нахранване по чуден начин на множество хора, изцеляване на болни и прокажени, възкресяване на мъртви. Чудесата Си Иисус Христос върши с разрешението на Бога. Тези чудни събития, включително и раждането на Иисус Христос без участието на баща, са имали за цел да покажат на юдеите рационалисти, които зад всяко събитие търсели причинно-следствена връзка, че Бог може до стори каквото пожелае, без да е подвластен на природните закони. За отбелязване е, че Мохамед не е вършил чудеса – неговото единствено чудо е Коранът. Всички чудеса Иисус Христос прави с Божията помощ с цел да убеди онези, които се съмняват в Неговата мисия: „Когато Аллах рече: „О, Иса, сине на Мариам, помни Моята благодат към теб и към майка ти, как те подкрепих със Светия дух, та с хората да говориш в люлката и като възрастен! И как те научих на книгата и на мъдростта, и на Тората, и на Евангелието. И ето, сътворяваш от глина образ на птица с Моето позволение, и духваш в нея, и става птица с Моето позволение. И изцеряваш слепия и прокажения с Моето позволение. И ето, извеждаш мъртвите с Моето позволение. И как възпрях от теб синовете на Исраил, когато им донесе ясните знаци. И рекоха неверниците измежду тях: „Това е само явна магия” (Коран 5:110
    • 4
      Лю
      Любопиен
      20 -6
      13:21, 5 юли 2016
      Г-н/жа "Истина", може ли да споделите кое точно е демоничното ? Каква е била причината на мразят Мюслюманите? Религия и етнос са две различни неща. Относно Корана някога прочели ли сте поне един ред от нея или да си поговорите с някой, който е добре запознат с Исляма?
      Ако ли не заповядайте в най - близката джамия, за да си изясните недоразуменията, относно тази религия, никой няма да ви изгони.
    • 5
      Ис
      Истина
      3 -12
      14:07, 5 юли 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Лю
        Любопиен
        5 -5
        14:37, 5 юли 2016
        и това право на избор се нарича свободна воля- дар от АЛЛАХ за всеки който има или няма вяра. Неяснотата поражда объркване в човешкия ум, според мен не е спор, просто дискусия ;). А какво проповядва вашата вяра, че с такива лоши мисли сте настроени към всички други религии ?
    • 6
      Ха
      Хасковлийка
      25 -5
      14:14, 5 юли 2016
      Честит рамазан ! Бог е един ! Всички набожни хора, бъдете добри !!!
    • 7
      Sk
      skinhead
      3 -15
      14:32, 5 юли 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 8
      Аг
      Агент Скъли
      25 -2
      15:24, 5 юли 2016
      Зороастър, Яхвее, Буда, Кришна, Аллах, Господ ... Няма лоши религии. Има лоши хора, има фанатици и безбожници. Те са опасните и за съжаление са навсякъде!
    • 9
      Ми
      мир
      9 -3
      17:37, 5 юли 2016
      Ще дойде денят, в който всички ние ще узнаем коя е била ИСТИНСКАТА религия, а нека до тогава проявяваме толерантност към другите религии . Все пак всеки отговаря за себе си пред Всемогъщия.
      Ислямът е религия, чиято основа е доброта и милосърдие и по никакъв начин не включва омраза. Доколкото знам никоя религия не се състои от омраза и враждебност (включително и християнството 🙂 ), а този който казваше , че мюсюлманите не си познавали религията, колко ли е запознат със собствената си религия 🙂 ..

      Нека ви цитирам една сура от Коран-и- керим
      - Ал Кафирун:
      И кажи: “О, неверници!” (1)
      аз не се прекланям (не съм раб) на това, на което вие се прекланяте (сте раби) (2)
      и вие не ще бъдете раби на това, на което аз съм раб (на Аллах). (3)
      И аз не ще се прекланям (не ще бъда раб) на това, на което вие се прекланяте, (4)
      и вие не ще бъдете раби на това, на което аз съм раб (на Аллах). (5)
      . Вашата вяра (религия) си е за вас, моята вяра (религия) си е за мен.” (6)
      • Се
        СЕЛЕНЖЕР
        3 -2
        20:42, 5 юли 2016
        Демек който не е манга л е неверник...според последната еврейска версия за разделяй и владей,чрез приматите от изтока...
      • Не
        Незапознат
        2 -3
        23:05, 5 юли 2016
        Как може да използвате думата ''истина'' когато говорите за която и да е религия?!Ислямат както и всички останали е чисто и просто едно узаконено суеверие.Казвате че никоя религия не проповядва омраза и враждебност.Наистина така е написано в така наречените свещени книги.Коран,Библия пък и други.Но на практика е точно обратното.Свидетели сме как с думите от рода на ''свещен джихад срещу неверниците''се извършват терористични актове.Колкото да се разграничавате и осъждате това са хора които някога са били до вас и сте се молели заедно за мир и благоденствие за всички независимо от вярата им.Това разбира се е образно казано.Положението с Християнската религия е същото.С Кръста,името Господне ''Воините на Христа'' в четири Кръстонони похода са избили толкова хора че това си е варварство.И то само за да ги направят Християни.Като се върнахме към миналото нека не пропускаме и геноцида който е приложен от Османската Империя за насилственото налагане на Исляма.Религиите са бич за човечеството.Макар че не мога ди ги отрека като основен фактор за запазване на идентичността на всяка нация. Лошото за мен е че са институционализирани.Преди както и да е.Но сега когато има по-прагматични форми на организации като образователна,социална,правна и др?Но пък като се замисли човек в нашите условия нито едно от споменатите по горе не функционира рационално.Но едва ли Библията,Коранът или нещо подобно на тях е решението.Как може съвременните хора да ги цитират тези примитивни скалъпени дивотии и да си мислят че на страниците им има някакво свръхестественно слово?! Религиите са психологически залъгалки.Също като да вярваш в магии,предсказания
        и врачки.Издига се някой или нещо в култ и масово невежите и немислещи хора вярват буквално във всичко което им се казва от високата трибуна.Всъщност имамите,поповете и другите подобни духовници в съвремието се занимават с търговска дейност експлоатирайки човешките предразсъдаци.Извършвайки някакви си ритуали по ценоразпис.Това си е жива измама.Не се подвеждайте когато президенти и премиери отиват и целуват ръце на разни нагиздени в злато и скъпоценности шамани с
        килимявки.Те имат сметка ВИЕ да сте измамените!
        Макар да се произнесох яростно а за някои дори и с неуважение към религиите нека и аз да пожелая Честит Рамазан на вярващите.Нека всеки да доживее още много такива празници.Моля не възприемайте това за лицемерие.Не го харесвам и затова написах това.Вярата е хубаво нещо.Колкотопо-късно я изгубиш толкова по-добре. Изглежда този процес при мен е дошъл малко по-рано.

    Случаен виц

    Последни новини