От х:

Днес в x:

Религиозен екстаз обхвана Република, изсипват се в джамията

Имамът проповядва на внимателна аудитория

Най-ревностните мюсюлмани препълниха централната Ески Джамия от ранни зори за да се помолят по случай големия си празник Курбан байрам. Молитвата бе от 8 часа, но отдадените следовници на вярата бяха там още от 7. Случайно или не, мнозина бяха от „най-турския” квартал на Хасково-Република. Там от известно време функционира молитвен дом с ходжа, който редовно тормози съседните квартали с песнопоенията си. Явно обаче има резултат, поне за духа на Махалата.

Обикновено на първият намаз преобладават възрастни хора, които обикновено са най-вярващите във всички религии. Сега обаче праваше впечатление, че първите редове в залата бяха окупирани от мургави младежи на 20 и няколко години, които внимателно слушаха разясненията на вярата от имам Абдула. Изглеждаха съсредоточени, може и да разбираха нещо.

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва днес с молитва в 1100 джамии в страната и ще продължи четири дни. Истински вярващите се явяват на всички молитви. По традиция обаче, най-посетена са тези в първия ден. Според правилата на вярата, в този първи ден се дава садака/подаяние/ .

След молитвите следват проповеди за благополучие и опрощение и за мира на цялото човечество.

Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

За да се явиш чист пред Бог, в нощта преди Барама трябва да се пости.

На следващият ден обаче се блажи и то ударно. Мюсюлманите предпочитат да го правят с овце, кози и телета. Част от месото на жертвените животни се раздава на бедните.

Г.Христов

После се помоли с тях
Тясната заличка се пукаше по шевовете
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини