От х:

Днес в x:

Гътнаха 1,1 т теле, половината за бедните от три села

Огромното теле

1,1 т теле отиде на курбан за големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Ритуалът с огромното животно бе извършен в дома на общинския съветник от Хасково Хакиф Хабил.

Животното било купено от Асеновград за 3800 лв. Днес огромният бик бе докаран с камион до дома им в хасковския квартал „Бадема“. Домакините ахнаха от размерите на животното, та дори и леко се отдръпнаха, да не започне да буйства. Това обаче не се случи, тъй като животното веднага бе омотано с въжета, а касапите го повалиха на земята като го обърнаха към изток.

Спазваме традицията всяка година, обясни най-възрастната жена в семейството – Хюсние Ибрям. Тя добави, че ще раздадат половината теле на бедни хора от три села, които нямат възможност да си купят месо. Другата половина ще остане за фамилията, която наброява 11 човека. Довечера те ще се съберат, за да почетат празника и да си поискат прошка. Обикновено на трапезата освен месото има баклава, баница и други вкусотии. Празникът Курбан Байрам продължава цяла седмица.

Малко по-рано в къщата на Расим Юсеин също бе заклано теле, само че по-дребно. Жертвеното животното не трябва да е по-малко от 1 година, обясниха домакините. Те също възнамеряваха да раздадат една четвърт на бедни хора.

Анета Кутелова

Жертвеното теле в дома на Расим Юсеин
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини