От х:

Днес в x:

Гастарбайтерската вълна готова за нов кръвен данък

30-ти август 2013-та, жена загина в гастарбайтерска катастрофа на входа на Хасково

Хиляди европейци с турски имена наводниха България на път за Анадола. Заради предстоящият в края на юли Рамазан Байрам турците масово се юрнаха към родината майка и създават небивал трафик по транспортните коридори на страната ни. Особено натоварен е Е-80 в частта Първомай-Харманли, където строящата се магистрала „Марица“ още не е готова. Основните прииждащи са от Франция, Холандия и Австрия, но тепърва се очаква най-голямата вълна от Германия. Характерното за пътуващите е, че предпочитат да се движат нощем, за да избегнат жегите, което пък рязко увеличава риска от катастрофи заради умора, споделиха полицаи от КАТ, които вече започнаха интензивен контрол по пътищата в Хасковско. Първите инциденти вече са факт. Вчера турци работещи в Германия свариха да катастрофират на абсолютно прав участък в село Подкрепа. Въпреки ограниченията на скоростта в населеното място, явно доста позасилените комшии сварили да разруши цяла тухлена ограда с бетонни орнаменти в нея. Инцидентът бе в 7 сутринта, като вероятно задрямалият шофьор изтървал пътя и през лентата за насрещното взел на таран селската къща, коментираха обръгнали на подобни инциденти ченгета. Случката се размина само със счупена ръка и натъртвания за две жени, но недалечното минало помни далеч по-жесток пътен кръвен данък. Жена загина на място на път за миналогодишния Байрям, след като на 30-ти август автомобила на мъжа и се заби в тир до разклона за Стамболийски.


Освен заспиването зад волана, другата причина за несекващите катастрофи с гастарбайтери е пътната култура на комшиите, която допуска изпреварвания в пакет на двулентов път дори и в комбинация със завои. Именно такава е географията на отсечката между Хасково и Харманли, като там са най-големите жертвеници са гастарбайтери, като особено се отличават бряговския и поляновския разклон.


Засиленият трафик към Турция ще продължи до първата дата на Байряма 28-ми юли, като за този период се очаква да преминат стотици хиляди автомобили на юг. Предполага се, че пришълците ще останат в южната ни съседка до 10-ти август, за президентските избори в Турция, а в средата на същия месец се очаква нов интензивен трафик по българските пътища, но в посока Европа. Другата вълна от и за Турция ще е през октомври, когато пък е Курбан Байряма. Случайно или не, датата съвпада и с българските парламентарни избори.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини