От х:

Днес в x:

Гастарбайтери задръстват границата на връщане в Европа

Задръстванията по южната граница са ежегодно явление след края на Байрама

Опашки от автомобили на турски гастарбайтери от няколко дена са задръстили граничните пунктове по българо-турската и българо-гръцката граница. Комшиите се връщат към работните си места в Европа/предимно Западна/ след празниците покрай свещения месец Рамазан. Случайно или не, края на различните по продължителност отпуски съвпадна този уикенд. Опашките се извиха на ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Капитан Петко Войвода", а също и на изхода от България на ГКПП "Калотина".


Най-критично обаче е на Капитан Андреево, където потокът гастарбайтерски автомобили буквално затапва целият пункт в часовете пик-рано сутрин и надвечер. По свидетелството на озовали се в тапата, чакането на леките автомобили надминава час-час и половина. За да отпушват трафика от гранична полиция отворят периодично всички 9 платна на вход, но и това не облекчаваше кой знае колко чакането. Част от забавянето идва и от старанието на гранична полиция да не отслабват контрола спрямо нелегалния трафик, и да проверяват всяка съмнителна кола. Това увеличава технологичното време за преминаване на границата, още повече че през последните дни през Капитан Андреево влизат по 6-7 хиляди леки коли на ден. Това е с 10 пъти повече от нормалния трафик.

Задръстванията на българо-турската граница са ежегодно явление през лятото, като само се мени времето, в зависимост от плаващата дата на Байрама. След края му средно по 40-50 пиляди души на ден щурмуват границата на България на път за Европа.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини