От х:

Днес в x:

Забраняват лова и хайванпазара заради шапа

Търговията и транспорта на животни е забранена

Отстрелът на диви прасета от днес официално вече е забранен заради опасността от шап, внос от Турция. Оттам се предполага че е влязло дивото прасе, което бе намерено мъртво на 5 км от границата в района на Малко Търново, община Бургас. Противоепидемични мерки срещу шап ще взимат три области-Бургас, Ямбол и Хасково. За нашия регион днес те бяха разполедени от областният управител Румен Данев.

Ловът се забранява засега с общините Свиленград и Тополовград. Сред другите мерки са забраната за паша на 500 метра от границата, транспортът на живи животни и месо от и за Турция. Въвежда се обратно Гьола-воден басейн с дезинфектанти през който преминават влизащите в българия леки и тежкотоварни автомобили. Сега обаче ще е безплатен.

Най-крутата мярка е преустановяването за неопределено време на животинските пазари в областта. На хасковския хайван пазар вече е забрането продажбата на чифтокопитни животни/говеда,биволи, овце, кози и прасета/. Нарушителите са заплашени със сериозни санкции.

При откриването на само едно животно болно от шап, се унищожава цялото стадо на фермерите, предупреди доктор Джамил Читов, шеф на РВМС Хасково. Вирусът е изключително прилепчив-предава се дори по селскостопански инвентар. Студеното време го консервира. Първият сигнал че нещо не е наред, е висока температура по заразените животни със гнойни мехурчета. Животните рязко намаляват млеконадоя си.

Шапът е опасен и за хора. При консумация на мляко и месо, хората се разболяват. При тях обаче болестта минава само като един средно тежък грип, започващ с висока температура.

Защо шапът изправя местните фермери пред фалит и какви проблеми води морът за животновъдите на хасковско, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Авджиите вече няма по какво да стрелят
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини