От х:

Днес в x:

Деца учат в бараки със заковани прозорци

Тук учат ивайловградските деца

Стотици деца от ивайловградското СОУ "Христо Ботев" провеждат учебен процес в бараки, тъй като сградата на училището им е пред срутване. Невероятната за 21-ви век гледка не е чужда на държавните институции от последните няколко години. От толкова време, огромни пукнатини са разцепили половината от сградата на същинското училище. То се намира върху свлачище и е въпрос на време да се срути.  Липсват обаче 2 млн лева за да бъде ремонтирана десетилетната сграда в съгласие с модерните изисквания. Затова децата учат в бараки от времето на задължителното трудово обучение. По новому-професионална подготовка.

В огромната дървена барака, разделена на няколко учебни стаи, се тъпчат децата от целия гимназиален курс. За да пестят топлото, учителите са заковали прозорците."Прилича на затвор", констатира  с чувство за хумор 9-класник. "Понякога като включат калорифера, става много топло, което е неприятно"добавя 11-класничката Миглена Живкова. За задушното никой не говори, свикнали са. 

"Да дойде Бойко Борисов да преподаде "Иде ли" на Вазов и да научи учениците да уважават България", заяви вбесен дългогодишния учител по български език и литература Петър Младенов. "Да намерят пари не само за магистрали, ами да помислят и за образованието" допълни педагога.

СОУ "Христо Ботев" е средишно училище. Тоест,  в него се обучават децата и от съседните села и затова е невъзможно да бъде затворено. Учениците в Ивайловград намаляват и това е оправданието на държавата да не направи нужните инвестиции за наложителните ремонти. Нещо което не грее 450-те деца и техните родители, които ежедневно трябва да избират дали да учат под стрехите на падаща сграда или в условията на концентрационен лагер.Подробности с картина вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Средношколците на Ивайловград са наблъскани като животни в обор
Това е начинът за отопление на стотици ученици. Може да бъде неприятен в стая от 30 квадрата
Сградата на училището изглежда така
"Наздраве мили деца"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини