От х:

Днес в x:

Деси Стамболова пета в Европа, Петра Недялкова и Даниела Панайотова седми в света

Десислава Стамболова от Тангра, пета в Европа

В Печ, Унгария надпреварата във възрастова група 9-11 бе за Световната купа по танцово шоу (IDO). Състезанието бе Европейски шампионат за по-големите (12-15 и над 16 год.). 13 състезатели от Тангра участваха там в различни възрастови групи и това бе най-добре представилата се танцова школа от страната ни.

Отлично изиграни бяха трите сола на Тангра при малките (9-11 г.) – „На купон” на Петра Недялкова, Пагане на Александра Драгова и „Чарли” на Василена Бориславова. При конкуренцията на всички досегашни европейски и световни шампиони, на квалификациите за Световната купа солата бяха 39, Алекс успя да се класира 11-та на полуфинала. Рязани безобразно бяха нашите момичета, но за нейните оценки българският отбор е направил контестация. Основно заради факта, че до финал са допуснати изпълнения, на които липсва някой от основните критерии за оценка – хореография, имидж, техника, а в „Пагане” всичко това е на ниво. Засега отговор на контестацията няма и не се очаква промяна в класирането, но е важно да е ясно в съдийските бригади, че България знае и работи по правилника на IDO.

Александра Драгова, 11-то място в класирането за Световната купа на IDO

Два дуета играха възпитаниците на Дорина Инджова – „Лисичета” (Алекс и Василена) и „Спомен от старите ленти” (Петра и Даниела Панайотова), който стигна до полуфинал. Петра и Даниела станаха седми в света.

Малката група (9-11 год. с танца „Сами вкъщи”) си събориха декора и изпаднаха в истинско объркване. Това доведе до слабото класиране на танца им. Когато си на състезание от такъв ранг се изисква голяма психическа и физическа издръжливост. Такива качества трябваше да покаже и Деси Стамболова, най-добре класираната българка в Печ. Тя игра 4 пъти танца „От другата страна” – на квалификации с общо 35 сола на национални, европейски и световни шампионки, четвърт финал и полуфинал, за да бъде една от 6-те на финала. Класирането на Деси на Европейския шампионат в Печ е пето място (над 16 год.).

След продължило 6 месеца възстановяване от тежка травма – излязла капачка на коляното, седмото място на Павел Нохчев (12-15 год, „Робин Худ”) е достойно за адмирации.

За първи път в журито има редовен български съдия, досега нашите международни съдии са били канени като доброволци. Участието на Юлия Попова, която е президент на БСТФ е признание за развитието и нивото на танцовото шоу в България, каза Дорина Инджова. Стилът съчетава елементи от модерн, джаз и класика, според правилника на IDO, за спазването на който винаги е призовавала известната хасковска хореографка.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини