От х:

Днес в x:

Гримьорка: Сияйно лице? Само с грим. Или с фотошоп

Жанета Милева спечели първо място за вечерен грим при връчването на Четвъртите годишни награди на списание Coiffure Beauty. Талантливата гримьорка взе първо място и на Италианския фестивал на красотата в Пловдив през март. Негови организатори са Сдружението на фризьорите в България и Christian of Roma Group. През септември миналата година на конкурса на същия фестивал тя се класира на трето място.

Жанета Милева е родена в Бургас, но от четири години е щастливо омъжена в Хасково. Завършила е художествено училище в морския град.

Жанета Милева, професионален гримьор

- Умее ли българката да се гримира?

- По-скоро не. Повечето жени нямат собствен стил. Вижда нещо и го иска, без да прецени отива ли на нейното лице. Идва клиентка при мен, показва ми снимка и казва:"Искам това!". Една булка поиска сватбения грим на Надя, съпругата на фолк певеца Константин. Но тя е с малки очи и малък клепач и този грим не е най-подходящият за нея.

Гримът на Надя беше много семпъл, опушен. Тя всъщност бе много гримирана, но това не личи. Това е най-големият майсторлък. Да имаш адски много грим, а да ти кажат:"Леле, колко си свежа без грим!".

- Не се ли опитахте да убедите клиентката си, че ще е по-хубава с друг грим?

- Не. Знам кога мога да убедя някого. Ще отиде при друга гримьорка, за да я направи така, както иска. На абитуриентските балове видях ужасни лица. Гримирали са се сами и си личеше. Тези, които са минали през салон, също си личаха. Когато ги видя, знам кой ги е гримирал. Всяка гримьорка работи с два цвята-сиво и черно или синьо и черно. Всички момичета излизат еднакви от салона. Никой не ги пита с какво ще са облечени, какви бижута ще сложат. Никой не се съобразява с тена на лицето им.

- Има ли златни правила при гримирането?

- Едно от най-важните неща е да не се изяждат линиите. Долната и горната линия, с които очертаваш окото, да е непрекъсната и плътна. Двете линии трябва да се съберат в края на окото. Когато слагат сенки, често линията от долния клепач върви нагоре към веждите. А тя трябва да се изтегля встрани от тях. Когато слагаш само гланц, не може да сбъркаш. Но ако използваш молив, линията също трябва да бъде непрекъсната и да се моделират ъгълчетата на устните. Според най-известните и велики гримьори има само три цвята молив за устни - светло телесно, средно телесно и тъмно телесно. За тях не съществуват червени, лилави...

Най-подходящият руж през деня е с цвят праскова. Вечер трябва да е съобразен със сенките и червилото. Не можеш да сложиш розови сенки, оранжев руж и червено червило.

- Колко цвята могат да се комбинират?

- Много. За грима, с който спечелихме първо място в Пловдив през март, използвах седем цвята. От тъмно лилаво прелива в светло лилаво, оттам в жълто, под окото оранжево...

- Как трябва да се нанесе спиралата, за да се постигне максимален ефект?

- Най-напред слагам спирала само в горната част, на върха на миглите. Изчаквам да изсъхне за минутка - така тя сама извива миглите. След това нанасям спирала на целите мигли. Може да сложим до три пласта, след това се постига ефекта "крачета на хлебарка". Можем да нанесем спирала и върху долните мигли, ако са по-къси. За да се подчертаят, нанасям два пласта върху миглите в ъгъла на окото.

- Как да гримираме по-малки очи, за да изглеждат по-големи?

- С по-светли сенки-светло розово, телесно, жълто...

- Жълто?! Не е ли доста екстравагантно?

- Зависи как ще се сложи. Не говорим за патешко жълто. Жълто много отива на пъстри и зеленикави очи.

- Как можем да прикрием проблемната кожа на лицето?

- С база. В грима за основа се ползва фон дьо тен, коректор и пудра. Това, което е под тях, е база. Жените използват крем, гримьорите-база. Тя затваря порите и изглажда кожата. Перфектната кожа на всички фолк звезди, които виждаш, се дължи на тази база. Повечето от тях са с ужасна кожа. Райна например е с лилави петна по лицето. С подходящите продукти можеш да направиш лицето съвършено.

Около всички известни лица има екипи от професоналисти, които поддържат перфектната им визия. Плеймейтката Николета Лозанова се движи навсякъде с гримьор и фризьор. Тя е много хубава, но не чак толкова, колкото изглежда в списанията. Сияйно лице се постига само с грим. И с фотошоп.

- Гримът трябва ли да бъде съобразен с възрастта на жената?

- С годините трябва да се гримираме все по-малко. Една жена на 45-50 години трябва да изхвърли очната линия и да използва молив. Той дава по-мека линия. Да използва по-светло червило. Особено пушачките. Над устните им се образуват бръчици, които като се запълнят с тъмно червило, личат още повече. Червеното и оранжевото червило също не се препоръчват на пушачки, защото така зъбите изглеждат още по-жълти. Ако е с червен тоалет, може да сложи червило с телесен цвят.

- Задължително ли е гримът да бъде с цвета на облеклото?

- Не, но стои по-добре. Червеният цвят е най-претенциозен. На червена рокля бих сложила черен и зелен грим и червено червило. На черен и бял тоалет можеш да сложиш всичко.

- Трябва ли да се съобразяваме с цвета на очите, когато избираме цветовете за грима?

- Има различни теории. Според едната жените са четири типа-пролет, лято, есен и зима. Пролетният тип жена е с по-прозначна кожа, летният е по-тъмен...За всеки тип има подходящи цветове. Но това вече е отживелица. Гримьорите все по-малко се съобразяват с това и експериментират смело. С моя модел Соня Владимирова подготвяме грим, с който ще се явим на международен конкурс в София на 24 октомври. Акцентът на грима е отровно зелено- може да звучи екстравагантно, но стои много добре в комбинация с другите цветове.

- Как да нанасяме грима, за да е по-траен?

- С четка. Апликаторите, които са в кутиите със сенки, не са добър вариант.

- Как да познаем хубавата спирала?

- Взимаш четката и нанасяш върху косъмчетата на ръката. За да видиш как ще изсъхне, дали ще се начупи, дали ще образува топченца. След два часа виждаш резултата, ако ти хареса, я купуваш.

Трайността на спиралата е шест месеца. Но жените имат лошия навик да ръчкат четката във флакона преди да нанесат спиралата. Така вкарват допълнително въздух и намаляват трайността й. Ако е останала малко, трябва да се обере с въртеливо движение.

- Какво мислиш за момичетата, които ежедневно отделят часове, за да изглеждат като излезли от списание?

- Затормозяващо е. Отделят прекалено много време за прическа, маникюр, грим и процедури. Така загубват себе си. Обяснявам си го с комплекси.

- Твоят съвет към жените.

- Да не слагат повече фон дьо тен, отколкото трябва. Да го съобразяват с цвета на лицето си. Виждала съм жени с пет тона по-тъмен фон дьо тен от този на лицето им. Получава се контраст с шията и деколтето. Стои като маска. Във всяко кафене ще видиш поне пет такива. Добре облечени жени, с прическа, но с неподходящ фон дьо тен.

Интервю на Христина Котларска

Соня Владимирова с вечерния грим, с който Жанета Милева спечели първо място на Четвъртите годишни награди на списание Coiffure Beautyто

Соня с грима, заслужил първо място на Италианския фестивал на красотата в Пловдив през март. До нея са стилистът Кръстю Капанов и Жанета Милева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини