От х:

Днес в x:

Грък заряза работниците си без пари. Готви се да бяга?

Гръцкият собственик на фабриката за филетиране на риба в Любимец Йоанис Константинидис е оставил шестдесетината си работнички от два месеца без пари. Днес жените се събраха пред цеха в отчаян опит за си получат заработеното, но отново без успех.

„Обеща ни в края на август да ни плати. После каза за сряда, в сряда – за днес. Днес пък обеща за вторник следващата седмица. Но ние вече не вярваме. Носи се слух, че стяга багажа и си заминава“. Това каза пред Haskovo.net Виолета Лилянова, една от ужилените работнички.

По думите й жените, предимно от Любимец, работели за надник от 10 лева на ден. Някои имали сключени трудови договори на минимална заплата, други – не. Но парите, които получавали, били по 10 лева за отработен ден.

Фабриката на гръцката фирма „Костас Фуудс“ бе запечатана в края на юни след проверка от служители на областната дирекция на МВР, Инспекцията по труда, РИОСВ и РДНСК.

Констатирано било, че предприятието работи без съответните разрешения, които се изискват по законите за храните, за устройството на територията, за управление на отпадъците и Кодекса на труда.

Фабриката отвори врати в началото на тази година. Набирането на персонал стартира през януари, като тогава се очакваше в предприятието да работят около 100 души. В цеха се обработват аншоа и сардина. Продукцията е предназначена изцяло за износ в Англия, Испания, Франция, Германия, Гърция и др.

Haskovo.net засега не успя да се свърже с гръцкия собственик Йоанис Константинидис. Още подробности по темата очаквайте по-късно.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини