От х:

Днес в x:

Шаран за Енчо Пиронков в Токмакли

Енчо Пиронков

С гювеч и шаран посрещнаха днес художника Енчо Пиронков във вила Токмакли. Емблематичният творец пристигна край Стамболово заедно със съпругата си, за да участва в 10-тото издание на международния пленер за графика и живопис. Доайенът сподели, че идва винаги с удоволствие край язовир Токмакли, защото е много живописно и предразполага към изкуство.

Международната слава на юбилейното издание на арт форума защитава полският художник Станислав Стах. Единственият чуждестранен представител пристигна от Олкуш. Стах има сериозна творческа биография - открил е над 50 изложби в Полша и по света и е участвал в 200 общи представяния в родината си. Самият той организира пленер със сериозно международно участие. Негов персонален преводач е колежката му Цветана Гомеля, която освен да рисува в ателието си, преподава в художественото училище в Пловдив.

Друго известно име от града на тепетата е Петър Беляшки. Той е първият носител на званието "Почетен селянин на Токмакли", което ще се присъжда ежегодно. Честта ще се оказва на най-колоритния и продуктивен автор на пленера.

Хасковското дружество на художниците представят Дима Петрова и Иван Чаушев. В тазгодишното издание на пленера участват 14 автори.

Любезен домакин на арт сбирката е виртуозният готвач и ценител на изкуството Недялко Герогиев.

Изложбата от пленера ще бъде открита в двора на Градска художествена галерия "Атанас Шаренков" в Хасково на 10 септември от 18.00 часа.

Христина Котларска

Пловдивската художничка Цветана Гомеля
Полският автор Станислав Стах
Дима Петрова
Доайените Иван Чаушев (отляво )и Енчо Пиронков
Домакинът Недялко Георгиев поднася гювеча
Шаранът ще бъде приговен за вечеря
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини