От х:

Днес в x:

Лисича напаст заля Кенана

Лисиците изобилстват на Кенана

Наплив от лисици заля вилите на Кенана, алармираха хора от вилната зона. Хищниците ядат кокошки и тъпчат посеви, оплакват се хората.

Стълпотворението от рижите врагове на кокошките се потвърди и от тялото на 1 годишна лисица, открита досами главния път срещу отбивката за зоопарка. „Вероятно е сгазена от кола, което свидетелства, че са много в района. Обикновено лисиците не се мотаят близо до пътищата, а избират запустели места за живеене и ловуване“, коментира председателят на кенанската ловна дружинка Христо Въчев. Ловецът бе извикан от Руси и Веска Русеви, за да ги спаси от атаките на лисиче котило. От две седмици, две възрастни лисици с поне две малки лисичета атакували внимателно култивирания двор, ровели в лехите и тъпчели посевите. Отвличали и дребни вещи от бита, последно - лявата чехла на стопанката.

Вилата на Русеви е обградена с 6 запустели имота с бурени до коляното и оттам идват хищниците, коментира Въчев. Съсед на семейството пък се оплака, че преди три дни загубил една кокошка. „Лисица е“, категоричен бе мъжът, който се представи като бай Христо. „ И други кокошки съм губил, но от самсари, знам разликата“, добави той.

Оказа се, че лисичето семейство е известно на целия район. Хората вкупом призоваваха ловците да ги „отгърмят“. Според Въчев е невъзможно. „Имаме право да зареждаме пушките на 200 метра от последната къща в населено място, камо ли да гърмим в него“. Вариантът са капани или ловни кучета, за да бъде открито леговището. През следващата седмица се подготвя хайка, която ще обиколи района. Нелогично Русеви не изглеждаха много въодушевени. Малките лисичета си играели и правели някоя и друга пакост, но били безобидни. Ако може само да се махнат, милозливо обясниха те.

Едва ли развръзката ще е толкова миролюбива. Ловът на лисици и вълци е разрешен целогодишно, като за убит хищник дори се предлага премия.

Г.Христов

Тялото на 1-годишно зверче, прегазено от кола бе открито до потърпевша вила
Леля Веска показва на ловеца Христо Въчев откъде влизат лисиците в двора и
Лисичи следи бяха открити и до съседните вили
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини