От х:

Днес в x:

26 °C

Съветничка от ГЕРБ лъже за църквата в Узунджово

Всичко в църквата си е на мястото

Църквата Успение Богородично в село Узунджово е без църковна утвар по разпореждане на митрополит Николай. Свещените предмети без които провеждането на литургията е невъзможна, били иззети защото имотът е общинска, а не е собственост на църквата. Тази теза разви общинската съветничката от ГЕРБ Сенна Радева на сесията на хасковския общински съвет днес. Акт по изземване на църковна утвар и превръщането на вече осветен храм в неканонически би бил абсолютен прецедент и скандален акт в историята на България. Haskovo.net реши да провери това.

Оказа се, че църковната утвар си е на мястото. Никой е е забранявал провеждането на служби и литургии. За последно, голяма литургия е била отслужена на храмовия празник на Богородица, на 15-ти август.

„Църквата е осветена именно от дядо Николай/ 2007 г. Б.А./“ припомни храмовия свещеник отец Петър от храма "свети Димитър" в Хасково. „В престола на църквата са част от мощите на св. Кирик и Юлита. Това автоматично оторизира храма да извършва всички възможни ритуали по канон, със или без разрешението на митрополита, патриарха или който и да е “ обясни свещеникът. Освен официалните празници, в църквата след ремонта са извършени над 30 кръщенки, а от началото на годината има две сватби. Това би било невъзможно без утвар. Идват хора от Гърция за да се кръщават в нашата църква, с гордост обясниха узунджовци.

Църковната утвар бе грижливо завита и готова за употреба

Потърсихме г-жа Радева за коментар. Съветничката се позова на писмо на митрополит Николай, в който по думите и, той предлага подобна мярка. Писмото е много красноречиво, загадъчно обясни дамата и обеща да го предостави на Haskovo.net в най-скоро време. За прибирането на църковната утвар пък Сенна Радева знаела от архийерейския наместни отец Антоний отпреди две години. Когато и съобщихме че утвар-а е там тя отново се позова на писмото на дядо Николай и добави че нямала намерение да повдига темата сега, така се случило. Haskovo.net обещава публикува писмото в търсене на истината-канонична ли е 500 годишната църква или не.

Г.Христов

Сенна Радева лансира невярна информация
Отец Петър: Утвара е общински, как може дядо Николай да си го вземе?!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини