От х:

Днес в x:

1 °C

Съветничка от ГЕРБ лъже за църквата в Узунджово

Всичко в църквата си е на мястото

Църквата Успение Богородично в село Узунджово е без църковна утвар по разпореждане на митрополит Николай. Свещените предмети без които провеждането на литургията е невъзможна, били иззети защото имотът е общинска, а не е собственост на църквата. Тази теза разви общинската съветничката от ГЕРБ Сенна Радева на сесията на хасковския общински съвет днес. Акт по изземване на църковна утвар и превръщането на вече осветен храм в неканонически би бил абсолютен прецедент и скандален акт в историята на България. Haskovo.net реши да провери това.

Оказа се, че църковната утвар си е на мястото. Никой е е забранявал провеждането на служби и литургии. За последно, голяма литургия е била отслужена на храмовия празник на Богородица, на 15-ти август.

„Църквата е осветена именно от дядо Николай/ 2007 г. Б.А./“ припомни храмовия свещеник отец Петър от храма "свети Димитър" в Хасково. „В престола на църквата са част от мощите на св. Кирик и Юлита. Това автоматично оторизира храма да извършва всички възможни ритуали по канон, със или без разрешението на митрополита, патриарха или който и да е “ обясни свещеникът. Освен официалните празници, в църквата след ремонта са извършени над 30 кръщенки, а от началото на годината има две сватби. Това би било невъзможно без утвар. Идват хора от Гърция за да се кръщават в нашата църква, с гордост обясниха узунджовци.

Църковната утвар бе грижливо завита и готова за употреба

Потърсихме г-жа Радева за коментар. Съветничката се позова на писмо на митрополит Николай, в който по думите и, той предлага подобна мярка. Писмото е много красноречиво, загадъчно обясни дамата и обеща да го предостави на Haskovo.net в най-скоро време. За прибирането на църковната утвар пък Сенна Радева знаела от архийерейския наместни отец Антоний отпреди две години. Когато и съобщихме че утвар-а е там тя отново се позова на писмото на дядо Николай и добави че нямала намерение да повдига темата сега, така се случило. Haskovo.net обещава публикува писмото в търсене на истината-канонична ли е 500 годишната църква или не.

Г.Христов

Сенна Радева лансира невярна информация
Отец Петър: Утвара е общински, как може дядо Николай да си го вземе?!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини