От х:

Днес в x:

Любимец пред фалит - без заплати от май до септември

Кметът Кючуков призна тежкото положение на общината но запазва оптимизъм

Общинските служители в Любимец не са получавали заплати от май. Най-рано трудови възнаграждения ще се изплащат към края на септември, призна кметът Янко Кючуков. Заради липса на пари в общинската хазна, близо месец и половина уличното осветление не работи. От близо 2 седмици няма сметоизвозване. Недоимъкът е заради липса на приходи, каза кметът. Само 25% от очакваните приходи от общинско имущество са изпълненени. За половин година пък са събрани само 15 % от заложените като приход местни данъци и такси.

Според ръководството на община Любимец, държавната политика обрича малките общини, особено в условия на криза. Примери за недомислици в законодателството има много. Така например в местните учебни заведения за миналата година са реализирани излишъци в размер на 330 хиляди лева за предходната година. Вместо с тях да се платят заплати и да се почисти градът, средствата стоят „мъртви“. По закон те са само за капиталови ремонти в училищата и за заплати на учители. „Реално отиват само за заплати“ констатира Кючуков. Още 300 хиляди са били отрязани без обяснение от общината по изпълнението на проект по програма Сапард за ремонт и канализация на улици. Новите проекти пък са стопирани заради тромавата работа на институциите.

При липса на план Б Любимец разчита кризата да свърши и хора и фирми да почнат да си плащат. Засега това са само добри пожелания.

Как кризата унищожава една малка община и какви са вариантите пред Любимец да оцелее вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

От две седмици никой не почиства града

От месец и половина улиците на града са тъмни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини