От х:

Днес в x:

10 хапнати от пепелянки за 3 дни

Пепелянките се разпознават по специфичната окраска и рогчето на носа

10 души от областта са били хоспитализирани след ухапване от пепелянки, информираха от регионалния център за спешна медицинска помощ. Мнозинството от пострадалите били от хасковско. Няма усложнения, някои от хората обаче още са под непосредствено лекарско наблюдение.

Опасността от змийско ухапване сега е особено голяма, защото змиите са в период на размножаване и са раздразнителни, а отровата им е в завишена концентрация.

„Имате 40 минути до 1 час след ухапването, за да потърсите медицинска помощ. После нещата могат да станат необратими, особено за хора с компрометирана имунна система“, предупреждават лекари. Последствията от ухапването се компенсират от противозмийски серум. Лечение се назначава само ако има срив на кръвно и изпадане в шок.

Ако инцидентът се случи на безлюдно място, малко време ще ви спечели ако пристегнете зоната над ухапаното място. Внимавайте обаче да не стягате прекаленомного, защото при пълно прекъсване на кръвния поток, тъканите почват да гният и после може да се наложи ампутация на крайника, съветват медиците.

За разлика от ухапаните от змии, пострадалите от топлинни удари са доста под очакванията. За последните 3 дни само 13 са потърсили медицинска помощ. Става дума главно за хипертоници и хронично болни възрастни хора.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини