От х:

Днес в x:

Кърлежи нахапаха момиченце в централен парк в Хасково

6-годишната Соня бе доведена за преглед в Инфекциозно

6-годишната Соня е била ухапана от кърлеж след излет в хасковски парк, който уж трябваше да е третиран срещу опасните акари. От началото на май, на зелените площи в града се появиха надписи „пръскано срещу кърлежи“, но въпреки това, паразитът се забил зад ушенцето на детето. 

Кърлежът бил изваден от лекар, но днес момиченцето и майка и, бяха на контролен преглед в инфекциозното отделение на хасковската болница. От днес Инфекции обявяват кампания за „отворени врати“ за всички които са били нахапвани от кърлежи или имат съмнения, че това им се е случило. Кампанията продължава до 31-ви май, всеки делничен ден от 11 до 17 часа. Важи за осигурени и неосигурени. 

Кърлежът може и да не бъде видян, защото може да се е откачил сам, след като се е напил с кръв от вас, обясни завеждащият Инфекциозно д-р Петър Хубенов. Трябва да се следят вторичните симптоми, допълни той. При Соня те са били увеличена телесна температура и подути лимфни възли. Липсвал е издайническият обрив. Коварството на кърлежовопреносимите болести е в техния дълъг инкубационен период. Така наречената Лаймска болест може да се развие до 33 дни след ухапването. Седмици минават преди да се прояви и марсилската треска. Нещо повече, при неправилно проследяване и лекуване на болестта, тя може да се прояви дори след година и да доведе до тежки увреждания.

Закъснели мерки 


Пръскането за кърлежи в Хасково закъсня безнадеждно, смята д-р Хубенов. Според него то е трябвало да се извърши в началото на април, при поникването на зелената трева. Когато е вече голяма, дезакаризацията се обезсмисля до голяма степен. А третиране срещу кърлежи е необходимо, защото Хасковско е един от рисковите райони за за развиване на кърлежовопреносими болести. От началото на годината в местните Инфекции са били лекувани 19 с Лаймска болест и 7 с Марсилска треска. Ухапаните са в пъти повече. Далеч не е необходимо да имате досег с животно, кърлежът по-често се прихваща от зелените площи. „Може да си седите на Кенана или в който и да е парк и кърлежът да ви налази без да усетите“ казва д-р Хубенов. Някои видове кърлежи изпускат обезболяващо вещество и не чувствате ухапването. Гадинката пък избира сгъвки или окосмени части от тялото и често не се забелязва - нито тя, нито обрива.

Симптоми

Симптомите на болест в резултат на ухапване от кърлеж приличат на един куп инфекциозни болести-ставни и мускулни болки, висока температура, тежест в гърдите. Най-показателен е обривът на мястото на ухапването. Той е различен, но най-честия е т.нар. „биволско око“. Самото място е с нормален тен, но около него има разширяващ се пръстен от зачервяваща кожа. Кървенето от венците пък е симптом на свръх опасната кримска хеморагична треска, която носи риск и от фатален край. За щастие, в Хасковско от дълго няма регистриран такъв случай.

Бабини деветини

Горенето на кърлежи с цигара или заливането с олио са остарели прийоми, които освен неефективни са и опасни, предупреждават инфекционистите. На първо място, при умъртвяване на кърлежа докато е забит във вас, го принуждавате да „повърне“ насмуканото до момента. Именно в стомаха на паразита са микроорганизмите причиняващи треските. Препоръката е забития кърлеж да се хване с пинсета и рязко да се дръпне. Едва тогава се дезинфектира мястото и се умъртвява гадинката. Не е грешка акарът да се върти и обратно на часовниковата стрелка. И при единия и при другия начин обаче, около 1/3 от хоботчетата остават забити в тялото. Вадят се при хирург. Ако ви ухапи кърлеж не получавате имунитет, това са митове, категорични са лекарите.

Момиченцето било ухапано докато си играела в хасковски парк
Гадинката се закрепила зад ушенцето
Д-р Хубенов и дежурните лекари на Инфекции ще осъществяват безплатните прегледи

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини