От х:

Днес в x:

9 °C

Кърлежи: Какво трябва да знаем и какво да (НЕ) правим при ухапване

Пролетта е отново тук. Цялата природа се събужда за живот, а с нея - и кърлежите.

Тези кръвопийци са способни да развалят удоволствието от прекарването на време сред природата и да оставят трайни последствия от срещата ни с тях.

Ето какво трябва да знаем за тях, какви действия да предприемаме и какво да НЕ правим.

Кърлежите не са насекоми
Ако се вгледаме внимателно в кърлежа, ще установим, че той прилича повече на паяк, отколкото на насекомо - точно като паяка, и той има осем крака, тъй като спада към класа на паякообразните.

От засада
Когато дойде време да се храни, кърлежът застава на ръба на някое листо или трева и протяга предния си чифт крачка. И така си чака да мине човек или животно, за което веднага да се закачи.

След това започва да пълзи по тялото на жертвата в търсене на по-тънка кожа и малък кръвоносен съд, от който да се храни.

Затова е особено важно, когато прекарваме време сред природата или се излежаваме на тревата в парка, през два-три часа да преглеждаме тези места от тялото си, където кожата е най-нежна: мишниците, скалпа, слабините, сгъвките на коленете и лактите, зад ушите.

Трябва да имаме предвид, че някои екземпляри са миниатюрни и може да ги помислим за малка бенка.

Заразяването
За да бъдем заразени с някоя от болестите, които пренасят, трябва да сме ухапани от кърлеж, който сам е вече заразен, след като се е хранил от болно животно.

Не всяко ухапване от кърлеж и дори не всяко ухапване от заразен кърлеж води до инфекция. Обикновено, за да се случи това, кърлежът трябва да е стоял впит в кожата в продължение на поне 24 часа.

Но има и рискови фактори, които причиняват връщане на стомашно съдържимо от кърлежа в кръвта ни. Такъв фактор е широко разпространената практика впитият кърлеж да се маже с олио или да се върти. Това е не просто неефективен метод за отстраняване на животното, а дори повишава опасността от заразяване.

Как се отстраняват
Ако не е възможно да потърсим лекарска помощ, то са ни необходими пинсети с остър връх.

Пинсетите с плоски краища са предпоставка да стиснем коремчето на кърлежа и той да повърне, т.е. да ни зарази. Трябва да хванем кърлежа с върха на пинсетите възможно най-близо до кожата и плавно да го изтеглим навън, без въртене, стискане и усукване.

След това е добре да го затворим добре в нещо и да го занесем за изследване, например в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Важно е да наблюдаваме мястото за зачервяване, което може да се появи доста по-късно - дори две и повече седмици след ухапването. Да следим температурата си и дали имаме подути лимфни възли - също.

Друг симптом на инфекцията са болките в ставите. Някои лекари препоръчват превантивен прием на подходящ антибиотик, преди да са се появили симптоми на заболяване.

Според проф. Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, в България повечето кърлежи по паркове и градинки са преносители на Лаймска болест или още борелиоза.

Превенцията
За да се предпазим от неприятни преживявания, е важно да използваме репеленти, предназначени да отблъскват кърлежите, както и по възможност да ограничим достъпа на неприятните кръвопийци до кожата си чрез подходящо облекло - дълги панталони, които обхващат добре глезена например.

Трябва да имаме предвид, че кърлежите не се спотайват само в тревата, а падат и от дърветата, където са пренесени от дивите животни - птици, катерици, мишки.

Източник: LifeStyle

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини