От х:

Днес в x:

10 °C

След бума на кърлежи - лаймска болест и марсилска треска

След нашествието на кърлежи се наблюдава бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна. До момента са регистрани над 100 случая на заболели, като се очаква през седващите два месеца бройката да нарасне значително. Колко опасни са заболяванията и можем ли да се предпазим?

"В страната са регистрирани близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж. Симптоми често липсват. Диагнозата лаймска болест е лабораторна и трудно може да бъде поставена единствено въз основа на клинични симптоми", отбеляза пред Bulgaria ON AIR д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Той посочи, че броят на заболелите у нас е почти един и същ всяка година. А по отношение на лаймската болест България е единична зона и около 1/3 от кърлежите в страната са носители на причинителя на тази болест.

"Хубаво е поне месец след ухапване от кърлеж да се направи изследване. И ако се окаже, че човек е заразен, да се проведе необходимото лечение. Марсилската треска е по-сериозното заболяване, което дори може да доведе до фатални последици. При нея се появява специфичен обрив по цялото тяло, а на мястото на ухапването - черно петно", допълни още д-р Мангъров.

Той уточни, че за разлика от лаймската болест, марсилската треска е заболяване може да се постави диагнозата, но е необходимо лабораторно потвърждение.

Д-р Мангъров посъветва, в парковете децата да не ходят на местата, където може да има бездомни кучета и различни гризачи - мишки и плъхове. По думите му, в парковете не бива да се допускат безпризорни кучета и да се хвърля редовно боклука, за да не се привличат гризачите.

Усложненията при лаймската болест, според него се проявяват след много години и те са сравнително редки, защото това заболяване се лекува. При марсилската треска в малък процент от случаите може да се получат усложенения от страна на нервната система и белите дробове.

Източник: http://www.bgonair.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021

Случаен виц

Последни новини