От х:

Днес в x:

Паразитна атака: 21 болни от кърлежи, 3 от тях деца

Дребните гадини могат да са в основата на големи проблеми


Традиционно ендемичния район на Хасковско се озова под паразитна атака, при това още преди началото на сезона на кърлежите. Само за месец май 21 души, от които три деца, са лежали в хасковските инфекции с диагноза марсилска треска и лаймска борелиоза. И трите дечица са страдали от марсилска треска, същата която днес взе първата кърлежова жертва за тази година. Възрастна жена от Пазарджишко почина от полиорганна недостатъчност, след тежка форма на треската, причинена от ухапване на опасния акар. За щастие хасковските сценарии са далеч от подобен апокалиптичен развой, но тревожното е че болните са двуцифрено число, а истинският бум тепърва предстои. По традиция той е в летните месеци, но заради топлата и много влажна пролет растителността рязко избуя, а точно там се развъжда кърлежовата популация. Практически рискът от зелените площи е много по-голям, отколкото от домашните животни, които са страничен доставчик на зловредните акари. Хасково вече бе третиран срещу кърлежи, но многото дъждове през май са отмили бързо препаратите и са обезценили тяхната ефективност, смятат специалисти.

Ежеседмично десетки посещават хасковското Спешно със забити кърлежи, твърдят работещите там медици. Акарите обикновено се отстраняват без по-нататъшни последствия, освен за 21-те, имали нещастието да ги „хапне“ заразен паразит.

Подобно на Пазарджик и Хасково е ендемичен /следващото ниво на епидемичен/ район, а броят на ухапаните всяко лято се измерва със стотици. Само по себе си това не гарантира разболяване, освен ако кърлежът не е заразен с вируса на марсилската треска или лаймската борелиоза. Или ако при домашното му отстраняване в тялото не остане кърлежовото хоботче. При наличие на забит акар незабавно търсете медицинска помощ, съветват лекари. Те настойчиво предупреждават, че най-популярната техника за премахване - с въртене обратно на часовниковата стрелка всъщност е дълбоко погрешна. Паразитът се хваща с пинсети колкото се може по-близко до главата и се издърпва право нагоре без въртене, а още повече предварително „попарване“ с вряло олио или дезинфектант. В тези случаи умиращият паразит изпразва цялото съдържание на стомаха си в тялото на човека и гарантирано ви предава вируса на марсилската треска или лаймска борелиоза. Индикациите, че сте пипнали тези гадости, са обриви по тялото или пък така нареченото биволско око при лаймска борелиоза. То представлява остро зачервяване с овална форма около мястото на ухапването, но самото място остава с телесен цвят – оттам и „биволско око“. Лечението дори и при хваната навреме инфекция е мощна антибиотична офанзива за половин месец. Не е никак приятно, дори да нямате противопоказания при използване на медикамента. За щастие от година в Хасковско липсва свръхопасната Кримска хеморагична треска, която е с висок процент на смъртност. Лошата новина е, че и считаната доскоро за незастрашаваща живота марсилска треска се оказва смъртоносна, ако бъде хваната в последните си стадии, както се е случило с жената от Пазарджик.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини