От х:

Днес в x:

САЩ са сигнализирали, че „Крокус“ е възможна цел за атака?

„Вашингтон пост“ съобщава, че Съединените щати са предупредили Русия, че „Крокус сити хол“ е възможна мишена за терориститите седмици преди смъртоносната атака в Москва. Защо Кремъл не е реагирал?

Повече от две седмици преди терористичната атака в „Крокус сити хол“ в Москва американското правителство е предупредило руските власти, че тази зала е потенциална мишена. Това става ясно от публикация на „Вашингтон пост“. Изданието е говорило с официални лица в администрацията, които са предпочели да запазят анонимност.

Руският президент Владимир Путин публично отхвърли предупрежденията на САЩ само три дни преди нападението, като ги нарече „откровен шантаж“ и опити за „сплашване и дестабилизиране на нашето общество“.

Защо Русия не е успяла да предотврати нападението?

Информацията, публикувана във „Вашингтон пост“, опроверга руските твърдения, че американските предупреждения са били твърде общи, за да могат предотвратят атаката, отбелязва изданието. Такива твърдения отправи директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин. Наришкин заяви още, че в отговор на разузнавателните данни на САЩ Русия е „предприела подходящи мерки за предотвратяване“ на нападение. Но видеозаписът от мястото на клането показва, че въоръжените лица не са срещнали значителна съпротива, отбелязва американското издание. Руските медии съобщават, че специализираните полицейски части са пристигнали едва повече от час след началото на стрелбата, а след това са чакали над 30 минути, преди да влязат в сградата, като в този момент нападателите вече са били избягали.

Публикацията на „Вашингтон пост“ повдига въпроси защо Москва не е успяла да осигури по-сериозни мерки за сигурност в залата, където бяха убити над 140 души. Клон на Ислямска държава пое отговорност за атентата, който се превърна в най-смъртоносния в Русия в последните 20 години. Кремъл обаче продължава да обвинява и Украйна за нападението, въпреки че според западните държави подобни доказателства няма.

Руснаците все пак са взели предвид предупреждението

Независимо от пропуските в мерките за сигурност в „Крокус сити хол“, има индикации, че руското правителство, поне първоначално, е приело насериозно предупреждението на Вашингтон. Според един американски служител то включва информация за плановете на „Ислямска държава“ да атакува синагога, пише още „Вашингтон пост“. В деня, след като Москва получи тази информация, ФСБ обяви, че е предотвратила нападение на Ислямска държава срещу синагога в Москва.

САЩ редовно споделят информация с чужди държави, следвайки политиката на „задължение за предупреждаване“. През януари Вашингтон споделил подобна информация и с друг свой противник - Иран, а според запознати сведенията са били достатъчно, за да бъде предотвратен терористичния удар на Ислямска държава в град Керман, който отне живота на най-малко 95 души.

В миналото Русия с благодарност е приемала помощ от САЩ. Два пъти по време на управлението на президента Доналд Тръмп Путин благодари на американците за споделянето на информация, която е помогнала за осуетяването на терористични атаки в Санкт Петербург - през 2017 г. и 2019 г., припомня изданието.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини