От х:

Днес в x:

Плащат по 50 лв на декар за китки

Ако тези китки растат в земята ви, държавата ще ви даде пари

По 50 лв на декар ще бъдат плащани на собственици на земи в които цъфтят редките видове цветя опашат егилопс, провански салеп, тракийски клин и жлезист лопен. Находищата на тези цветя ще бъдат обособявани в микрорезервати, които ще имат статут на защитени територии. Ако земята е частна собственост, обезщетението ще се предлага на стопанина за да не предприема дейности които могат да доведат до унищожаването на ценните китки.

Микрорезервати ще бъдат обособени в 3 общини на територията на областта-Ивайловград, Свиленград и Харманли, обявиха на пресконференция днес от БАН и РИОСВ Хасково. Всеки резерват не може да бъде по-голям от 20 хектара. Местоположенията и площта ще бъдат определени след проучвателни дейности.

Бившия ботанически институт към българската академия на науките е спечелила проект на стойност 504 хиляди евро, за обособяване на 56 малки защитени територии из цялата страна. Проектът продължава три години. Финансиран е от европейската програма Life +, която до 2006-та година е наляла 2.2 млрд евро в подобни дейности. До 2013-та година пък ще бъдат дадени още 1.7 млрд за дейности по опазване на биологичното разнообразие и околната среда.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини