От х:

Днес в x:

Ще проследяват скитанията на два млади белоглави лешояда

Цветни пръстени бяха поставени на два млади белоглави лешояда от колонията, гнездяща до Маджарово. Освен зелен пръстен и стандартни метални пръстени с уникални номера за всяко едно от тях, преди да излетят от гнездата си, лешоядчетата получиха и специален маркер на крилата с унифицирани за страната ни номер и цвят (крилометки).

Екип орнитолози - експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) извърши маркирането на птиците. Целта е да бъдат получени  данни за начина на живот на младите птици, за миграционния им път, за начина им на хранене, място на гнездене и отглеждане на малките и пределната им възраст в природата. Белоглавият лешояд прекарава първите години от живота си в скитания. Информацията, която ще получат орнитолозите за младежките години на опръстенените лешояди, ще им помогне да установят с какви заплахите се „сблъскват” птиците в околната среда.

Благодарение на цветните пръстени и маркерите на крилата лешоядите се разпознават по-лесно при редовно провежданите наблюдения. Състоянието на вида в двете колонии у нас, в Източните Родопи, се следи непрекъснато. Тази година наблюденията показват, че колонията на белоглавите лешояди наброява 47 двойки. През 2008 година двойките са били едва 35.

Белоглавият лешояд отглежда само по едно малко всяка година. Женската снася едно яйце през януари. В началото на лятото започва подготовката на излюпените млади лешояди за излитане от гнездата. Тази година те са 24.

За да бъдат опръстенени защитени видове птици, какъвто са белоглавите лешояди, е необходимо разрешително от Министерството на околната среда и водите.  Изключение се прави само в няколко случая - за целите на научни изследвания и обучение  когато дейностите са в интерес на защита на видовете от дивата флора и фауна и за запазване на природни местообитания.

Поставянето на пръстени на младите белоглави лешояди край Маджарово е в рамките на проект за опазването им, изпълняван от българското дружество за защита на птиците. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”.

Каквито и да са скитанията на рядката птица, поставянето на пръстените и маркирането на крилата и е само по себе си адреналиново преживяване. Благодарим на Илия Илиев за кадрите, заснети високо в скалите над Маджарово, при гнездата на белоглавите лешояди. Гледайте видеото, където освен другото, ще видите и как е да погалиш белоглав лешояд.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини