От х:

Днес в x:

8 °C

Жена на косъм от смъртта от лекарство без рецепта

Д-р Дарин Шишманов предупреди за опасностите, които крие продажбата на лекарства без рецепти

В димитровградските аптеки масово се продават лекарства, за които е задължително да бъдат изписани с рецепта. За това алармираха днес медици от сдружението на общопрактикуващите лекари в Димитровград. Те не назоваха конкретна аптека, в която са засичали продажба и посъветваха журналистите сами да проверят и ще се убедят, че това е масова практика. Д-р Дарин Шишманов заяви, че лекарите са били достатъчно търпеливи към фармацевтите, да се научат да спазват Закона за лекарствените средства и продажбата им в аптеките. "Не се зачита и приетата преди повече от година наредба, с която за пореден път се регламентира кои медикаменти се продават с рецепта и кои не", допълни д-р Шишманов. Димитровградските лекари са написали отворено писмо до всички фармацевти в Хасково и Димитровград, до Районния център по здравеопазнане и до Изпълнителната агенция по лекарствата. Най-късно в понеделник подписката ще стигне адресантите си, увери и д-р Георги Янев. По думите на лекарите в подкрепа на тяхното искане са се подписали и 40 специалисти от болничната и доболничната помощ в Димитровград. Джипитата казаха още, че така искат да помогнат на пациентите си, които не рядко попадат в критично състояние заради това, че са си купили лекарство, препоръчано от местния аптекар. Д-р Шишманов даде пример с пациентка с аритмия, която пие предписано от него лекарство. Когато се почувствала зле, възрастната жена отишла в аптеката и там й дават медикамент, които е противопоказен на изписаното от д-р Шимманов. "Жената дойде при мен в тежко състояние, ако се беше забавила още час, щеше да е фатално за живота й", разказва димитровградското джипи.

Д-р Георги Димитров, д-р Дарин Шишманов и д-р Георги Янев сезират държавните органи за масовото нарушение, за да предпазят пациентите си

Около 20 са аптеките в нашия град, казват лекарите и допълват, че разчитат проблема с безразборната продажба на лекарства в Димитровград да секне. Медиците дори се учудват, как при солените глоби в закона, фармацевтите продължават да го нарушават. Ако контролния орган в лицето на РЦЗ установи нарушение, санкцията е в размер на 10 000 лв, при повторно нарушение се отнема лиценза на аптеката.

В две от централните димитровградски аптеки отказаха да коментират проблема, поставен от джипитата. По думите на фармацевтите, те никога не са продавали лекарства без рецепти на пациентите и законовата уредба при тях се спазва строго. 

Маргарита и Хрисана призават, че често вземат лекарството за кръвно с една и съща рецепта

Тези две жени от Димитровград чистосърдечно признаха, че използват една и съща рецепта от личния лекар, за да си вземат лекарството за кръвно няколко пъти. "Ако нещо не ми действа, тогава отивам при джипито да го смени, казва Хрисана. Според Маргарита не е нужно да чакаш на дългите опашки при личните лакари и да даваш 2.40 потребителска такса, всеки път, когато те заболи глава.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини