От х:

Днес в x:

Хасковлия: Имам 400 хиляди работнички

Тилко проверява хралупите за мед. Маската е сложена само защото е древнославянска

Хасковлията Тилко Русев се счита за най големия шеф в Хасковско ,а защо не и в България. За света не е много сигурен. Има цели 400 хиляди работнички, които всяка година неотклонно превишават продукцията си. От мед. От 30 години Тилко Русев отглежда пчели по стара славянска технология. Кошерите са в хралупи и се размножават и развиват с минимална човешка намеса. Бай Тилко е осигурил условия-цялата му градина на Кенана е засята с овощни дръвчета и цветя. Наблизо няма път по който да бръмчат коли. Въпреки вкусния мед, остава достатъчно на подопечните си за да преживеят зимата.

Тази година има 40 кошера със 10 хиляди пчели във всеки. Точно сега е периодът на най-голямата паша-от 15-ти май до 15-ти юни, разказва майсторът. Сега пчелите правят най-много и най-вкусен мед. Философията на най-големия шеф в света е интересна. Не търси изгодна продажба на добивания мед. Дори е готов да го подарява на приятели и познати. Целта му е да направи аткракционен пчелин, който децата да могат да разглеждат и да научават по нещо за поминъка на древните си прадеди. После да похапнат пресен мед, направо от питата. Пчелите няма да хапят обеща Тилко и демонстративно бръкна в един два кошера. Закани се да работи дори по слипове, за да докаже че предпазни мерки не са нужни. Разубеди се едва когато 2 от стотици хилядите му работнички ужилиха будното Фотооко на haskovo.net Ники Матанов.

Пчелите са трудолюбиви и плодовите, похвали работничските си пчеларя
На обход из пчелина

Колегата прие подарените жила с усмивка, успокояван и от бай Тилко: Не се хареса само на две от 400 хиляди, браво! Все пак майсторът призна че диво живеещите му „работнички“ се нуждаят от време за да свикнат с новите лица.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини