От х:

Днес в x:

Боцкат Махалата срещу детски паралич

Параличът е сериозна работа затова тръгваме по имунизации, предупреди доктор Иванова

Извънредна имунизация започват от регионалната здравна инспекция на неимунизирани срещу Полиомиелит деца. Обикновено това са такива които нямат личен лекар или пък имат, но не са минали никакви имунизации. 90% от този контингент се намират в кварталите Република и Орфей известни със събирателното „Махалата“.

„В Махалата нямат имунизационни паспорти или ако имат те са празни“ коментира епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова. А ваксинацията срещу полиомиелит е наложителна заради смъртоносния щам на тази болест открит в Таджикистан. 170 заболели и 10 смъртни случаи са отчетени досега в световната здравна организация. Преди 9 години, подобен щам бе открит в Индийския щат Утар Прадеш, и въпреки разстоянието, акостира в Бургас. Разбеляха се няколко български деца.

Полиомиелитът известен още като Детски паралич е изключително опасен, защото се причинява от вирус устойчив месеци наред в околната среда. Причинява парализа, частична или пълна, при това не само при децата а и при възрастните, колкото и парадоксално да звучи, добави д-р Иванова. За надлежна защита са необходими 5 имунизации до 6 годишна възраст. Те се осъществяват с ваксината Тетраксим, или новата Пентаксим която от тази година влезна в задължителния имунизационен календар. Именно големия рисков контингент от неимунизирани в Махалата е принудило здравната инспекция да започне превантивна и безплатна имунизация. Ако тя не се извърши своевременно може да се повтори случаят с морбилите, които само за месеци причиниха епидемия в хасковска област. Параличът обаче е смъртоносен. На всички лични лекари е предписана задължително имунизация на малките им пациенти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини