От х:

Днес в x:

7 °C

Не се очаква тежък подмор в пчелините в Хасковско тази пролет

Състоянието на пчелните кошери проверяват от първи март експертите от Областната дирекция по безопасност на храните в цялата страна. Инспекциите, които се водят в момента, са основно по документалната част на пчелините, посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Илиев.

Целта на контрола, който извършват официалните ветеринарни лекари, е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, като една от най-важните части на мониторинга е анализ за причините за мора в кошерите, там където бъде регистриран такъв.

Тази проверка не отменя пролетните профилактични прегледи на пчелните семейства по Програмата за надзори контрол на болестите по пчелите, която се прилага от Областните колегии на Българския ветеринарен съюз.

Общопрактикуващите ветеринари се включват през април, посочи председателят на Областната колегия в Хасково д-р Генади Нанев. Освен, че е ветеринарен лекар, той е и пчелар. Кошерите му са в землището на с. Ябълково. Има 60 пчелни семейства. Освен за своите обаче, като ветеринарен лекар се грижи за още около 1400 кошера на пчеларите към неговата практика.

По думите му в региона на Хасково не се очакват сериозни щети от зимния подмор. „Не очаквам при нас сериозни сътресения, такива, каквито се случват напоследък в Северна България“, коментира д-р Нанев. Около 1 % смърт при пчелните семейства, о е очакваният в Хасковска област, което е сравнително в нормите.

„Засега сме пощадени от това, което се случва в Добричко например, където колегите споделят, че измират до 70 % от пчелните им семейства, или в Плевенско, където също ситуацията е тежка“, каза още ветеринарят пчелар от Ябълково. Една от основните причини за масовия мор там е нерегламентираното използване на средства за растителна защита.

Като мярка за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне беше, от първи март стартира и Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни дейности, която представлява уеб базирано ГИС приложение, в което след регистрация, земеделски стопани и пчеларите, могат да въвеждат и получават информация за планираните пръскания с препарати за растителна защита.

През миналата година пчелната реколта не е била добра в Хасковско и основно това се дължи на сухата година. Около 10 кг. от кошер мед е извадил д-р Нанев, което е приблизително два пъти по-малко от предходни години. Някои от колегите му пчелари в околностите са успели да достигнат количества от по 15-16 кг. от кошер, които обаче също не са задоволителни за капацитета на пашата в района.

Рапица, ливада и слънчоглед са очакваните добри паши тази година от д-р Нанев. „Тръгва дъждовно и ако върви така ще има повече билки при ливадната паша. Заради сушата миналата година и слънчогледовите пити не можаха да се напълнят, затова се надяваме на по-балансирано време тази година. Ако е прекалено топло, няма да и нектар и тази година, а от там и хубав мед“, казва д-р Генади Нанев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  До
  До "Майсторите"
  5 -3
  18:17, 4 мар 2021
  От Рапицата кво ще правите ? - Боза ли ?
  .........
  Ей тая алчност ще ви утрепе ............ Не сеете медоносни култури които са екологично разнообразни , а искате пчелите ви да дават мед
  • Ив
   Иван
   2 -2
   21:24, 4 мар 2021
   Имаш ли идея колко медоносни култури трябва да посееш .....
  • Идеята е да сееш да речем медоносни дървета и медоносни многогодишни растения. Например маточина , мента , джанки ,
   на къра , около реката, в гората ...... Да направиш еко-система .....
   .....
   https://bezmotika.com/topic/104-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/
  • Ив
   Иван
   1 0
   10:00, 5 мар 2021
   Незаконно е да сееш където ти падне, каквото ти падне .... доста от изброените растения се явяват инвазивен тип .... и унищожават местните. Няма лошо да посееш , но това е капка в морето ... основния проблем на пчеларите и не само , че всеки пръска с отрови когато трябва и нетрябва. Всички тези отрови не само унищожават пчелите ... но тровят и храната и водата ни !
 • 2
  До
  До Доктора
  3 -1
  09:26, 5 мар 2021
  Докторе, много рано се хвалиш, къде слагаш тигана преди да си хванал риба. Много добре знаеш че през м. Април има голям подмор и се наблюдава синдрома на празния кошер. После следва рапицата. Скапаните кооперации пръскат яката със забранени препарати защото са по евтини, иначе по документи всичко е изрядно. Тази година УЖ се прие да пръскат вечер, ама лично аз не съм много убеден в това. Скапаняците не ги интересува, гледат как да лапнат някой лев отгоре. Ейййй не се наядоха.

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини