От х:

Днес в x:

Не се очаква тежък подмор в пчелините в Хасковско тази пролет

Състоянието на пчелните кошери проверяват от първи март експертите от Областната дирекция по безопасност на храните в цялата страна. Инспекциите, които се водят в момента, са основно по документалната част на пчелините, посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Илиев.

Целта на контрола, който извършват официалните ветеринарни лекари, е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, като една от най-важните части на мониторинга е анализ за причините за мора в кошерите, там където бъде регистриран такъв.

Тази проверка не отменя пролетните профилактични прегледи на пчелните семейства по Програмата за надзори контрол на болестите по пчелите, която се прилага от Областните колегии на Българския ветеринарен съюз.

Общопрактикуващите ветеринари се включват през април, посочи председателят на Областната колегия в Хасково д-р Генади Нанев. Освен, че е ветеринарен лекар, той е и пчелар. Кошерите му са в землището на с. Ябълково. Има 60 пчелни семейства. Освен за своите обаче, като ветеринарен лекар се грижи за още около 1400 кошера на пчеларите към неговата практика.

По думите му в региона на Хасково не се очакват сериозни щети от зимния подмор. „Не очаквам при нас сериозни сътресения, такива, каквито се случват напоследък в Северна България“, коментира д-р Нанев. Около 1 % смърт при пчелните семейства, о е очакваният в Хасковска област, което е сравнително в нормите.

„Засега сме пощадени от това, което се случва в Добричко например, където колегите споделят, че измират до 70 % от пчелните им семейства, или в Плевенско, където също ситуацията е тежка“, каза още ветеринарят пчелар от Ябълково. Една от основните причини за масовия мор там е нерегламентираното използване на средства за растителна защита.

Като мярка за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне беше, от първи март стартира и Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни дейности, която представлява уеб базирано ГИС приложение, в което след регистрация, земеделски стопани и пчеларите, могат да въвеждат и получават информация за планираните пръскания с препарати за растителна защита.

През миналата година пчелната реколта не е била добра в Хасковско и основно това се дължи на сухата година. Около 10 кг. от кошер мед е извадил д-р Нанев, което е приблизително два пъти по-малко от предходни години. Някои от колегите му пчелари в околностите са успели да достигнат количества от по 15-16 кг. от кошер, които обаче също не са задоволителни за капацитета на пашата в района.

Рапица, ливада и слънчоглед са очакваните добри паши тази година от д-р Нанев. „Тръгва дъждовно и ако върви така ще има повече билки при ливадната паша. Заради сушата миналата година и слънчогледовите пити не можаха да се напълнят, затова се надяваме на по-балансирано време тази година. Ако е прекалено топло, няма да и нектар и тази година, а от там и хубав мед“, казва д-р Генади Нанев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    До
    До "Майсторите"
    5 -3
    18:17, 4 мар 2021
    От Рапицата кво ще правите ? - Боза ли ?
    .........
    Ей тая алчност ще ви утрепе ............ Не сеете медоносни култури които са екологично разнообразни , а искате пчелите ви да дават мед
    • Ив
      Иван
      2 -2
      21:24, 4 мар 2021
      Имаш ли идея колко медоносни култури трябва да посееш .....
    • Идеята е да сееш да речем медоносни дървета и медоносни многогодишни растения. Например маточина , мента , джанки ,
      на къра , около реката, в гората ...... Да направиш еко-система .....
      .....
      https://bezmotika.com/topic/104-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/
    • Ив
      Иван
      1 0
      10:00, 5 мар 2021
      Незаконно е да сееш където ти падне, каквото ти падне .... доста от изброените растения се явяват инвазивен тип .... и унищожават местните. Няма лошо да посееш , но това е капка в морето ... основния проблем на пчеларите и не само , че всеки пръска с отрови когато трябва и нетрябва. Всички тези отрови не само унищожават пчелите ... но тровят и храната и водата ни !
  • 2
    До
    До Доктора
    3 -1
    09:26, 5 мар 2021
    Докторе, много рано се хвалиш, къде слагаш тигана преди да си хванал риба. Много добре знаеш че през м. Април има голям подмор и се наблюдава синдрома на празния кошер. После следва рапицата. Скапаните кооперации пръскат яката със забранени препарати защото са по евтини, иначе по документи всичко е изрядно. Тази година УЖ се прие да пръскат вечер, ама лично аз не съм много убеден в това. Скапаняците не ги интересува, гледат как да лапнат някой лев отгоре. Ейййй не се наядоха.
Последни новини