От х:

Днес в x:

И димитровградският лихвар под домашен арест

Обвиненият в лихварство димитровградчанин Недялко Янков, който бе арестуван миналата седмица, ще бъде под домашен арест. Това реши днес окръжният съд в Хасково. Вчера със същата мярка за неотклонение от ареста бе пуснат и пожарникарят Иван Иванов, също обвинен в лихварство.

Недялко от няколко години се занимава с даване на пари на заем срещу 20-процентна лихва, стана ясно днес в залата. Той еднолично увеличавал лихвата при липса на вноски по издължаването. За това са свидетелствали няколко негови клиенти. Обвинението срещу него е в незаконна банкова дейност.

Интересна теза разви днес в залата старозагорската му адвокатка Радева. Според нея даването на пари назаем срещу лихва не е незаконна дейност. Тя разнищи и закона за банковите институции. По смисъла на закона „банкова дейност“ и по-конкретно „кредитиране“ има тогава, кагато се дават на заем публични средства. Т. е. - банката е събрала парите от влогове, и сетне ги дава на кредит срещу лихва. Парите на Недялко Янков са лично негови, а не публични, обясни Радева и допълни, че баща му е продал няколко имота. Така клиентът й разполагал със суми от порядъка на 60-70 хиляди лева.

„Това не е незаконно. Никъде в закона няма забрана един човек да дава пари назаем срещу лихва“, заяви юристката. Според нея думата „лихвар“ се използвала некомпетентно и необосновано от журналистите.

Относно заплахите, отправяни към клиентите му, Радева обясни, че е съвсем нормално да има натиск, когато един длъжник не си връща заема.

Днешното определение на съда подлежи на обжалване и протест пред апелативния в Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини