От х:

Днес в x:

Убиецът Недялко Момата в килия до смъртта си

Недялко Момата слуша доживотната си присъда

Двойният убиец Недялко Димитров Момата ще дочака смъртта си зад решетките. Това постанови днес окръжният съд, който му наложи „доживотна присъда без право на замяна“. Момата бе признат за виновен в убийствата на Бейтула и Неврие Махмуд в Димитровград, извършени в края на 2008 година.

Убиецът ще плаща и четвърт милион лева на близките на жертвите. По 50 000 лв. трябва да получи всеки от двамата родители на Неврие. 50 000 лв. бяха присъдено на майката на Бейтула и 100 000 лв. за 6-годишният му син Мюмюн - от предишната му жена Хатидже.

Бейтула и Неврие бяха застреляни хладнокръвно в главата около 22.30 часа на 1 декември 2008 г. в дома им на димитровградската улица „Гео Милев“. Недялко Момата призна пред съда за двата разстрела. По думите му той давал на Бейтула фалшиви евро, които да пласира в региона и в началото на бизнеса им отчитането на ментетата било редовно. Последният път обаче Бейтула платил само 5 000 от общо 10-те хиляди лева за фалшивите евро. Остатъка обещал да плати по-късно.

Според килъра двамата се скарали заради забавените 5 бона, а дори Бейтула му посегнал. Тогава Момата извадил пистолета и го прострелял в главата. Младият мъж починал на място.

От спалнята се показала Неврие, с която Бейтула живеел от няколко години. Младата жена започнала да пищи. Тогава убиецът прострелял и нея в главата. Неврие почина след няколко дни в пловдивска болница.

„Този човек е изключително опасен. След убийството на Бейтула, за което Недялко Момата твърди, че е бил предизвикан, той хладнокръвно екзекутира и 19-годишната Неврие. А тя няма нищо общо нито с него, нито с бизнес отношенията им. Абсолютно невинна жертва“, пледира прокурорът Николай Николов. Според него убиецът има много „нисък праг на отключването на агресията“. „Този човек може да те гръмне за едното нищо! Трябва да предпазим обществото от него. затова искам доживотна присъда“, продължи обвинителят. Досието на Недялко Момата е дълго четвърт метър, прилича повече на роман. Той е осъждан многократно.

Според защитника му – адвокат Николай Колев, убиецът е продукт на това общество и „е събрал в себе си несъвършенствата му“. „Още от малък той е бил въдворяван в места с ограничен режим, в трудово възпитателни общежития и затвори. Там се е формирала неговата ценностна система. Обществото не го е превъзпитавало“, аргументира се адвокатът.

Възползвайки се от правото си на последна дума, Недялко Момата помоли съда да бъде „адекватен и да прояви разбиране на ситуацията. Не съм отишъл умишлено да го убия. Щом съм го застрелял, значи съм бил предизвикан. Моля присъдата ми да бъде такава, че все пак да дава някаква надежда, дори да е след 20 години“, каза Момата.

Съдът обаче бе безкомпромисен и наложи най-тежкото наказание, предвидено в наказателния закон - „доживотен затвор без право на замяна“.

Освен двойното убийство в Димитровград Недялко Момата е подозиран като екзекутор на още няколко души.

Това е втората доживотна присъда, която налага хасковският окръжен съд от началото на 2010 година.

Само преди десетина дни същата бе произнесена за друг убиец – Христо Лазов. Той бе пратен зад решетките до края на живота си за изключително зверското убийство на Минка Андреева.

Вижте репортаж от днешния процес във "Видео новини".

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини