От х:

Днес в x:

Хасковлии се склониха под последните одежди на Исус

Отец Антонии води миряните под плащеницата на Исус

Стотици хасковлии почетоха днес най-тъжния ден в християнската религия- Разпети Петък и присъстваха на службата в катедралния храм „Успение Богородично”. Краят на ритуала бе преминаване под плащеницата на Исус Христос-дреха която Спасителя носил по време на смъртта си на кръста. Обичаят е за здраве, като се вярва, че преминаването под одеждите пречиства духа и тялото. Малки и големи се надпреварваха да преминат под масата с плащеницата като се стремяха да не я докоснат с гърба си. На самата маса пък се поставят четен брой цветя за да се отбележи траурния ден-смърта и погребението на Христос. В неделя е Велик ден, когато Спасителят възкръсва.

Днешния 2-ри април е предпоследния ден от Страстната седмица - Велики Петък. На този ден Иисус Христос е разпънат на кръст. За църквата Разпети Петък е най-тъжният ден в годината. Разпети петък припомня за смисъла на страданията на Спасителя и изкупителната му за цялото човечество смърт. Постът днес е крайно строг. Допуска се само хляб и вода.

Върху обредната маса се полагаха четен брой цветя
Преминаване под плащеницата

Според традициите на православната църква, утре вечер, църковна делегация ще донесе в България Благодатния огън от Йерусалим.

Храмът бе пълен

Гeорги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини