От х:

Днес в x:

14 °C

Разпети петък - ден на смирение

  Разпети петък е днес. На този ден християните тъжат са своя Спасител. На него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и смъртта на Спасителя.

  В петия ден от Страстната седмица Иисус е обвинен, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Предаден е на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз "Осанна, Осанна".

  Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

  Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя. - "Свети Убрус" /"Светото покривало за глава"/ и "Светата Тигла" /от латинското тегула - керемида/.

  На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

  В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са осветени и богослужебните песнопения.

  На Велики петък сутринта, в центъра на храма се изнася св. Плащаница. Тя се съхранява в олтара и се изнася само на този ден. Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху Плащаницата и изобразява снемането му от Кръста.  

  В катедралния храм на Хасково ”Успение на Пресвета Богородица” Плащеницата изнесоха от олтара отец Йордан и отец Антоний Енев.

  На този ден в  средата на всеки храм има издигнато специално място, символизиращо гроба на Исус. Там се слага и Плащеницата. А хората минават под нея. Това се прави символично, приема се като погребване на човешките грехове, които Исус е изкупил чрез смъртта си.  Но според богословите изпълнението на този ритуал всъщност е израз на смирението и преклонението пред Христовия гроб, както и на благодарност за дареното изкупление на греховете.  В  народната традиция обаче това действие има силата на надежда за здраве.

  След всекиго, който се докосна днес до плащеницата в храма в Хасково се почистваше с дезинфектант. Образува се обаче струпване и се наложи свещениците да напомнят на миряните да спазват отстояние един от друг, както и да сложат маските си правилно.

  В този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода. 

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ми
   Митрофановна
   8 -11
   13:01, 30 апр 2021
   Църквата да превърнат в пункт за ваксиниране и сложат няколко медицински сестри да поставят ваксина и по-бързо ще стават ваксинациите-
  • 2
   и се нареди в това отношение до Костов , Станишефф... Виж коментара
   • Dz
    Dzakardo
    2 -3
    00:07, 1 май 2021
    Само тулупа от Банкя е пред тях.
    Него не може да го стигне никой, де ба и тъпаня!
  • 3
   Хр
   Християнин
   14 -10
   14:08, 30 апр 2021
   Смирение със Бог и със себе си , но не и с враговете на народа от организираната престъпна група ГЕРБ и техните назначения в прокуратурата и полицията.
  • 4
   Ко
   Короната дебне
   12 -8
   14:24, 30 апр 2021
   Голямо блъскане и двете черкви.Няма ред,поповете гледат ухилено и потриват ръце.
  • 5
   Тю
   Тюркян
   9 -3
   18:57, 30 апр 2021
   Честит празник, но няма дистанция, няма маски...
   • Dz
    Dzakardo
    1 -4
    00:10, 1 май 2021
    А ти какво очакваше да видиш, земята да спре да се върти и сакън да не кихне някой да не те зарази и да станеш зян.
    Мишок!
   • Х
    Х
    2 -1
    06:15, 1 май 2021
    Дзкардо....определено мишката и БОКЛУКА си ти.
  • 6
   Ши
   шиката
   6 -1
   22:28, 30 апр 2021
   И защо всички в молитвите си изричат ""долу БСП"" ?
   • Во
    воистина долу БСП
    4 -2
    00:00, 1 май 2021
    да изринем червения боклук
   • Х
    Х
    3 -3
    06:17, 1 май 2021
    Какви червени боклуци бе...аа гербаджийските пребоядисани к**ви ли?
  • 7
   Тю
   Тюркян
   1 0
   18:50, 1 май 2021
   До Х - Благодаря! До Джакардо - Някои хора могат да се безпокоят не само за себе си, а и за другите. Все пак е факт, че има доста хора с придружаващи заболявания и не всички успяват да издържат битката с ковид-19, и неговите мутации. Когато загубите ценни за вас или обществото хора, ще разберете за що иде реч. И моля, без обиди от лично естество!

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини