От х:

Днес в x:

0 °C

Поклонение пред Светата плащеница при извънредни мерки

  Днес е най-тъжният ден за православната християнска общност. Разпети петък е денят на Христовите страдания. Божият син Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството.

  По традиция на днешния ден, когато Спасителят умира,  миряните се покланят пред Светата плащеница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. 

  В Хасково светинята беше изнесена в катедралния храм „Успение Богородично” при извънредни мерки, осигуряващи дистанция на поклонниците заради извънредното положение и действията срещу разпространението на коронавируса. Плащеницата е оградена с лента, зад която не се допускат богомолците. Тази година зарази здравната криза традицията да се докосва светинята и да се целува от хората няма да бъде спазена там, не се допуска и минаването под нея. Има забрана и за носенето на цветя в църквата, с които по принцип се украсява символичния Христов гроб в средата на всеки храм.

  В катедралната църква  миряните днес сутринта бяха изключително малко и спазиха указанията да са с маски и на определено отстояние един от друг. Но свещениците с неохота и след скандал допуснаха фоторепортерите да снимат вътре.

  В църквата”Архангел Михаил” разпоредбите бяха спазени. И тук богомолците бяха малко в часовете преди обед.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Ре
   Репортеринът
   11 -12
   12:29, 17 апр 2020
   Защо не одиш да снимаш в джамията?или е по лесно да се упражняваш в църквата?
  • 2
   ?
   ?
   10 -17
   12:56, 17 апр 2020
   и тази плащеница в тази църква с нея ли е завивано... Виж коментара
   • За
    Защото
    15 -11
    13:07, 17 апр 2020
    Защото си еретик,затова.(точка)
   • ??
    ??
    3 -16
    13:09, 17 апр 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ам
    Ам чи
    6 -2
    13:24, 17 апр 2020
    Ам чи той жив човек! Как да има мощи!?!Едва ли някой от тях претендира да е светец,светиите са на небето...ааа ,ама те май именно светиите осъждат еретиците...
   • Маркс Енгелс и Ленин , никога не са описвали живо... Виж коментара
   • До
    До ?
    9 -8
    13:34, 17 апр 2020
    Точно е така! Това е богохулство да се кланя и моли човек на каквото или когото ли да е друг, освен на един единственният Бог създател на всички нас и всичко около нас!!!
   • Ритуала го създават
    Царете , Болярите , велможите , Мутрите бейовете , сатрапите им , султана , императора, кралицата
    ....
    за да Обеснят
    че властта на Боци Маймуната и Бей Доган е дадена от Бог ,
    ......
    Може ли идиота главен прокурор да казва че " Бил инструмент Божи" .... Това си е богохулство за набиване на кол
   • +
    +
    12 0
    16:06, 17 апр 2020
    Минаването под плащаница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. Богословите обясняват, че всъщност минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил.
   • Те
    теолог
    4 -1
    19:41, 17 апр 2020
    Християнство и комунизъм са противоположни неща, тъп мандраджия.
  • 3
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
   Ск
   Скоро
   0 -3
   13:32, 17 апр 2020
   Ще ти подаря марков професионален фотоапарат.Дървен е но..от сърце.
   • ??
    ??
    2 0
    13:54, 17 апр 2020
    Изложбата на въжетата в между блоковото пространство с този апарат ли я снима ?
  • 5
   Не
   Не умувай
   0 -1
   16:12, 17 апр 2020
   Мисленето не ти се отдава.Селски събори снимай.. кюфтета... кебапчета... нещо за което си подготвен.
  • 6
   До
   Донт форгет
   0 -2
   16:51, 17 апр 2020
   Запази ако можеш нещо в междуушното пространство.

  Хороскоп за 03.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  03 дек 2020
  Последни новини