От х:

Днес в x:

Миряни изпълниха храмовете на Разпети петък, стотици минаха под плащеницата

    Стотици миряни изпълниха храмовете в Хасково на Разпети петък. В ритуала, символизиращ Христовото опело, се включиха и млади, и стари, дори и хора с бастуни, а първи бяха свещениците. Един от най-посещаваните храмове беше "Св. Архангел Михаил".

    На този ден от Страстната седмица, след дълги страдания Исус Христос е бил разпънат на кръста. Това е най-тежкият и най-тъжен ден за Божия син. Минаването под плащеница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. 

    По традиция утре вечер църковна делегация ще донесе в България Благодатния огън от Йерусалим, а в неделя е най-големият християнски празник Великден, в който отбелязваме възкресението на Спасителя.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      0 0
      13:52, 6 апр 2018
      Проблема е че молитвите не хващат ако си грешник :))
      Отче Златко им блъсна цял молебен на ГЕРБ преди изборите и независимо от това
      след изборите започнаха да се колят като прасета ???
      Или може би отче Златко не е майстор и не може да измоли Господ какото трябва ???:))
    • 2
      Ге
      Георгиева
      0 0
      14:24, 6 апр 2018
      Тези тълкувания, че минаването под плащеницата дават опрощаване на греховете и здраве са неправилни и плод на пълно суеверие, но за жалост се разпространяват често и от медиите. Причината е следната: Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. Християните водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб. Поради голямата скръб в този ден е установен и много строг пост.
    Последни новини