От х:

Днес в x:

Сребърни лъжички - хит сред подаръците за бебета

Военен и учителка майсторят уникалните бижута

Нова мода се завъртя сред подаръците за бебета. Хитът са лъжички от чисто сребро. Красивите пособия за хранене от благородния метал били търсени като дар най-вече при първото посещение при малчото.

Освен оригинален подарък, сребърните лъжички имали благотворно влияние при захранването на бебоците заради сребърните йони, които отделят при допира с течности, обясни собственичката на ателието за ювелирни изделия „Перфект Арт” Добринка Илиева. В мини фабриката им за бижута в Димитровград тя и съпругът й Здравко майсторят красиви изделия от благородни метали вече години наред. Сред бижутата им има и такива, които се вадят от матрици, но най-голямото предизвикателство за бившата учителка и екс военния са уникатите, които излизат изпод ръцете им.

В ателието на семейство Илиеви обикновено цари спокойствие и уют. Всеки от петчленния екип решително оставя напрежението пред вратата, защото са убедени, че освен сръчност в този занаят е необхидима и усмивка. Вярват, че изработеното от тях с настроение после ще се предава и на този, който го носи.

Началото на семейния бизнес е 10 години назад и започва с отварянето на магазинче в Димитровград. Семейството подхванало търговийката с бижута, за да си помага в попълването на бюджета. Решението на собствениците преди година и половина да затворят кръга между продажбата на ювелирни изделия  и производството им се оказва печелившо. След като напуска армията съпругът Здравко решава да хване нов занаят и заради честото търсене на услугата за поправка на бижута в Димитровград, решава да се научи как да връща красотата на счупеното. За първите уроци в майсторлъка му помага вещ в занаята златар от Хасково. При него бившият военен помага половин година докато усвои тънкостите. Работата му идва отръки и със съпругата Добринка решават тя да напусне попрището си на начална учителка и да се присъедини в работата по разширяването на семейния бизнес.

Заради скъпото оборудване и първоначалното зареждане на материалите обаче семейството отлага за неопределено време старта на дейността си. Подновяват отново проекта си след като печелят финансиране по програмата на ООН за отпускането на безвъзмездна помощ за перспективни идеи. Одобряват ги за максималната сума от 20 000 лв. и с още толкова собствен капитал Илиеви сбъдват мечтата си да имат собствено ювелирно ателие.

Първите им неща са от матрици откупени от специализирано за това столично ателие, но днес вече имат разработени над 400 собствени модела. Последната им идея е за разширяване на работата и към изработването на сувенири от блогородни метали, за което обаче от опит знаят, че трябва освен солидна инвестиция търпение и време. Заради огромното търсене вече са разработили своя линия от сребърни лъжички. Работят и злато, но то е по-малко търсено, заради по-високата цена на крайния продукт.

Въпреки че златото се слави като цар на металите, среброто е по-капризно за ваяне, обяснява Добринка. В личната си колекция тя също предпочита белите изделия и е запазила от вясеки произведен в ателието модел.

В началото освен двамата в работата им помага и техен познат. Николай и до днес е в студиото, което се е разрастнало с още двама души. Най-новото попълнение пък е Мариана, която е учила  ювелирния занаят в колеж в Милано. Сега тя работи рамо до рамо с вече вещия Николай и признава, че той много й помага да доусъвършенства знанията си и на практика. Най-младите в екипа са категорични, че винаги биха разпознали излязлото из под ръцете им изделие и са истински горди когато го виждат не на витрината, а когато срешнат на улицата някой минвуч с него.

С огромния си дух, оптимизъм и трудолюбие Добринка и съпругът й Здравко са хора, които оствят впечатлението, че няма ситуация без изход, и няма криза в работата, когато човек обича това, което прави.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини