От х:

Днес в x:

Статуята на Богородица угасва в събота

Най-високата статуя на Света Дева Мария в света ще потъне в мрак тази събота, по повод Часът на Земята. Инициативата е на Туристическия информационен център и хасковския младежки парламент. Осветлението ще бъде изгасено за час - от 20.30 до 21.30 часа. В 20.45 към екологичното напомняне ще се присъедини и сградата на областна администрация.

Часът на земята е инициатива, която започва в Сидни, Австралия, през 2007-ма година. Жителите на австралийския град приканват хората по света да изгасят за час осветлението, като част от борбата с климатичните промени.

През миналата година, повече от 1 милиард души в над 1000 града по света последваха този пример и заявиха, че е крайно време за действия срещу глобалното затопляне.

Хасково се включва в инициативата за втора поредна година. Първоначално, идеята е била да се изгаси осветлението на Музейния център на тракийското изкуство до Александровската гробница. Инициаторите от Туристическия център и неговия директор Красимир Пилев обаче преценили, че Монумента Света Богородица е символ на Хасково и потъването му в мрак ще направи посланието по-силно.

Събитието ще бъде придружено от концерт с участието на певицата Фанка Койнарова, народния оркестър към Община Хасково и танцов ансамбъл Южняци, който ще започне в 19.30 часа.

Г.Христов

Символът на Хасково ще потъне в мрак тази събота
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини