От х:

Днес в x:

Богородица се яви върху ограда на черква

Отец Михаил пред силуета на Богородица на оградата на черквата “Св. Николай Чудотворец” в ломския кв. “Боруна”

“Чудото стана и при нас! Появи се света Богородица на черквата! Ще има изцеление, годината ще е добра и здрава”, радват се жителите на рибарския квартал “Боруна” в Лом. Образът на Божията майка се явил върху оградата на църквата “Св. Николай Чудотворец”. 

Падащите мазилки от неремонтирания от години храм разкрили силует, удивително напомнящ “Богородица Умиление”, или Елеуса, по-известна сред българите като Богородица с младенеца. Такава чудотворна икона има в Бачковския манастир, разказа за “24 часа” енорийският свещеник Михаил. Новото чудо осенило вярващите в Лом преди седмици. 

Бялата мазилка на черковната ограда се рушала от влагата, падали парчета, а на места отдолу оставал само хоросанът. Младо семейство минавало оттам и мъжът забелязал очертанията на образа на света Богородица с младенеца. Приближил се, за да се увери. “Прекръстих се 3 пъти и се затичах да повикам попа. Самият той нищо не знаеше и веднага отправи молитва”, разказва развълнуван той.

“Дори и аз нищо не подозирах. Но от векове това място е чудотворно”, признава отец Михаил.

 Мълвата за знамението бързо се разнесла. Стигнало се дотам, че хора, тръгнали на сутрешната служба в големия храм в центъра на Лом, се отправили към малката черквица. 

Според отец Михаил да видят силуета, идвали дори неверници.

Някои мърморели, че трябва да имаш много голямо въображение, за да видиш подобието на Божията майка. “Как ще я видят, като не обръщат поглед към духовното”, коментират вярващи. 

“Храмът от векове приютява млади и стари, болни и здрави, бедни и богати, дошли да търсят просветление и успокоение на душата”, разказва отец Михаил. Сега жителите на Лом идват и с дарове към мястото с божия знак. Те оставят цветя и дори по някоя дрешка или кърпа на болен, който търси лек.

“Никой не смее да пипне даровете пред това божие знамение”, казва отец Михаил. 
Чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир, на която много прилича силуетът на оградата, лекувала рак и може би затова миряните от Лом се надяват на изцеление, като оставят дарове пред новото чудо, разсъждава отецът.

73-годишната баба Динка например вече твърди, че върнала съня си, след като се поклонила пред божия знак. Най-ранно изображение на света Богородица с младенеца на ръце и прилепнала буза е запазено от 650 г. в една фреска в базиликата “Санта Мария Антиква” в Рим.

То е дело на византийски майстор. “Сега този образ изплува, отворен за нас и посрещащ ни от бял зид дори на най-малката църквичка. Може би този храм в Лом плаче за такава икона”, казва Илонка Костадинова. Това ще ни донесе вяра, късмет и закрила, казват в рибарския квартал на крайдунавския град.

“Чудеса стават там, където вярата е слаба, за да бъдат християните окрилени, за да намерят свидетелства за божественото начало. Аз се моля на Бога да не ставам свидетел на чудеса, защото вярата е в нас. Силуетът на Богородица обаче е добра поличба за Северозападна България, където има по-голяма бедност. Това е доказателство, че Бог и Божията майка присъстват.

Ето този образ на оградата показва, че Божията майка не оставя без майчина грижа своите чада. След старинната икона в Лопушанския манастир, която бе намерена зазидана в стените на храма, идва този образ на света Богородица в ломската черква - това са белези, които ние, земните хора, трябва добре да разчетем и да запазим своята вяра”, споделя архимандрит Антим, протосингел на Видинската епархия.

Черквата “Св. Николай Чудотворец” е най-старият храм в Лом. Изградена е върху римско капище. Говори се, че мястото е благословено, защото тук са открити стъпките на свети апосотол Павел.

Преди 50-60 г. имало и аязмо - бликала свещена вода. При комунистическия режим обаче то било занемарено, а след това и заличено. Баби разказват, че хората, затрили азямото, били наказани с много премеждия и смърт. Според поверието, който посегне на свещено място, е трижди проклет.

В своята “История на града Лом и Ломска околия” Димитър Маринов разказва, че някога на черквата е имало каменен надпис, според който тя била съградена през времето на българския цар Михаил-Асен (1246-1257 г.). За това свидетелствал препис, който Маринов открил между църковните книжа.

С идването на турците църквата била разрушена. В началото на XIX в. сляпа старица сънувала мястото на Божия храм и завела съгражданите си да копаят там, докато открили руините му.
Заради чудото хората построили днешния храм “Св. Николай Чудотворец” през 1838 г.
С богатата история на святото място обяснява появата там на света Богородица и отец Михаил. Той се надява образът на Божията майка да донесе добро на ломчани.

“В миналото храмът е бил почитан. Тук идвали и чужденци от Румъния и Сърбия и отправяли молитви пред олтара за лечение на своите физически недъзи. Отпивали вода от прочутия лековит извор”, казва отец Михаил. Едно от първите килийни училища във Видинска епархия е открито през 1760 г. в черквата. Част от иконите са рисувани от зографи от Дебърската художествена школа.

От 1861 г. е иконата на “Богородица Сладколюбещая”. Сега предстои възстановяване на храма - строителните дейности започват напролет. По програма “Красива България” са осигурени 350 000 лв. за облагородяване и на черковния двор и камбанарията. Отец Михаил е наел специална бригада, която ще възстанови аязмото.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини