От х:

Днес в x:

16 икони от Хасково в "Александър Невски"

Регионалният исторически музей в Хасково предостави 16 икони за национална изложба, която ще бъде открита утре в Криптата на катедралния храм „Св. Александър Невски” в София. Представянето се организира от Националния музей на българското изобразително изкуство с благословията на Пловдивския митрополит Николай.

Най-старите икони, предоставени от тукашната институция, са датирани от края на 18 и началото на 19 век. В голямата си част те са от средата и втората половина на 19 в.

Четири от иконите в изложбата са на зограф Моско Велев, който е изографисал хасковската църква "Света Богородица". Историческият музей е предоставил и дарохранителницата, която Христодул Шишманов дарил на същия храм през 1844 година. Хасковските икони в изложбата са включени в експозицията на отдел "История на България 15-19 век".

В изложбата "Икони от Родопите 16 – 19 век" са включени общо 86 експоната. Основните колекции са събрани от храмовете на Източните Родопи – Ивайловградско, Хасковско, Кърджалийско. Друга по-малка част представят сбирките от района на Смолян.

По-голяма част от включените в изложбата икони са малко известни, а повече от половината се показват за първи път.

В изложбата участват Пловдивската митрополия, Художествените галерии и историческите музеи в Кърджали и Смолян, както и Националният исторически музей.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини