От х:

Днес в x:

ПА "Първомай" завоюва отличие на фестивал в Първомайци

Певческият фолклорен ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петкова се завърна от село Първомайци, общ. Горна Оряховица със златен медал, награда от кмета на селото  и отличие за най-добър диригент.

Фестивалът се провежда за осма поредна година и е национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор, на името на Ганчо Михов.

Задължително изискване е формациите да изпълнят три песни, на поне два гласа.

Ансамбълът от Първомай безапелационно грабна вниманието на жури и публика.

Женската формация на Фолклорния ансамбъл завоюва златото в категория Народни хорове. Кметът Ясен Янков връчи своята награда на смесения хор, а композиторът акад. Крум Георгиев, председател на журито, подари на Ансамбъла своята песен „Тракийо моя, майко Тракийо”. Кичка Петкова беше отличена с наградата за диригентско майсторство на името на Ганчо Михов.

„Песните, които изпълни женският състав бяха много трудни, пяхме и акапела, сподели Кичка Петкова - Това ни донесе и първото място.“ Тя благодари на своите певци и на музикантите от „Дионис“ за това, че много години работят заедно. Разказа още, че атмосферата на фестивала е предизвикала голяма еуфория.

Основните цели на фестивала са да се опази и популяризира народното хорово и камерно многогласно пеене и да се създадат творчески контакти и обмен на информация между съставите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Видеа по темата

Последни новини