От х:

Днес в x:

Представиха изложба за 145 г. от рождението на Александър Паскалев и справочник

    Изложба бе представена за 145 години от рождението на Александър Паскалев в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Експозицията бе открита от директора на културното средище Анна Щилянова. Беше представен и библиографски справочник „20 години награда „Александър Паскалев“. Присъстваше заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева.

    С културните прояви бе поставено началото на Литературните дни „Южна пролет“ в Хасково.

    Изложбата представя живота и делото на известния български книгоиздател, роден на 7 ноември 1879 г. в Хасково. „В тези няколко платна сме се опитали да разкажем за всеобхватната му дейност и за нейната значимост“, каза Анна Щилянова. В началото е показана младостта на Паскалев, когато е учител, съосновател на Второто туристическо дружество „Родопски турист“ и деец в кооперативно движение.

    „Аз нямам за цел да разказвам цялата му биография и дейност, защото част от нея вие ще видите в изложбата, но е важно да знаем и да помним за делата на „бащата на модерното книгоиздаване в България“, и да се гордеем с това, че е роден в Хасково“, каза още Щилянова.

    По време на Литературните дни Община Хасково връчва всяка година високото отличие за принос към културата, изкуството и литературата, носещо името на хасковлията. За първи път наградата е връчена през 2004 година. Първият й носител посмъртно е поетът Иван Николов. Днес лауреатите на наградата „Александър Паскалев“ и техни наследници присъстваха на откриването на изложбата в хасковската библиотека. Те споделиха вълненията си от моментите на удостояването им с това отличие и разказаха любопитни факти за фамилията на Александър Паскалев.

    Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2024 година ще бъдат официално открити тази вечер. В 18:00 ч. пред ДКТ „Иван Димов“ огънят на „Южна пролет“ ще запали Иван Ланджев, носител на „Пегас“ за 2011 г. Веднага след тържественото откриване на литературните празници е лауреатската вечер на Иван Ланджев и срещата с Георги Милков, който представя книгата си „Истории от ръчния багаж“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини