От х:

Днес в x:

Млади творци засадиха кедър в алея „Южна пролет“ в „Кенана“

    Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха тази сутрин кедър в парк „Кенана“. В инициативата се включиха заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева и Йорданка Иванова – началник на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в местната администрация.

    Мария Вълчева припомни, че алея „Южна пролет“ беше възстановена преди две години по повод 50-ата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра. От тогава всяка година участниците в конкурса прибавят по още едно дърво към алеята, за да отброяват годините на единствения в България конкурс за млади автори, които са издали първата си книга през последната година.

    „Символът с дървото никак не е случаен. То символизира живота, младостта и корените на хората. Дебютантите, които се включват в засаждането на дръвчетата, могат да усетят тази приемственост между поколенията и все пак вълнението, което изпитват по време на Литературните дни се засилва още повече и с допира им с природата“, каза Мария Вълчева.

    „Инициативата със засаждането на дърво е прекрасна, тъй като по този начин хем помагаме на природата, хем се създава една хубава традиция, която да бъде продължавана от други писатели-дебютанти“, каза Катрин Дишева от София, която е една от дебютантките в националния конкурс.

    Днес е първата среща на участниците в „Южна пролет“ с журито. В Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет” 2024 г. участват 30 автори. От създаването на „Южна пролет“ досега със званието „Лауреат“ на Националния конкурс за дебютна литература са удостоени 154 автори-дебютанти. Председател на журито е проф. дфн Валери Стефанов, членове са проф. дфн Пламен Антов, доц. д-р Младен Влашки, Йордан Велчев и Митко Ламбов. Кои са лауреатите на „Южна пролет“ тази година ще стане ясно утре, на официалната церемония по награждаването от 18:00 часа в къща-музей „Кирково училище“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      бай Танас общественик
      5 -3
      14:41, 25 апр 2024
      Всичко това е много хубаво, но действителността е друга ! От там преминават много домашни и улични кучета и като го препикаят няколко пъти и ще стани изсъхнал кедър .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини