От х:

Днес в x:

Тръмп направи завой: Оцеляването и силата на Украйна са важни за нас

Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ - видима промяна в тона му дни преди ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ да гласува пакет от военна помощ от 61 млрд. долара.

Бившият президент не одобряваше пакета и посвети по-голямата част от днешната си публикация в своята платформа Truth Social, за да се оплаква, че европейските съюзници на Америка не харчат достатъчно, за да подкрепят Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха публикацията като сигнал, че той се противопоставя на настоящия пакет от помощи, въпреки че Тръмп не казва това изрично.


Все пак постът изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важен национален интерес за сигурността на САЩ. По време на среща с избиратели, организирана от CNN миналата година, Тръмп отказа да каже дали иска Украйна да спечели войната си с Русия, когато беше питан за конфликта.
„Защо Европа не може да даде толкова, колкото парите, вложени от Съединените американски щати, за да помогнат на страна в отчаяна нужда, написа той в четвъртък. Както всички са съгласни, украинското оцеляване и сила трябва да са много по-важни за Европа, отколкото за нас, но те са важни и за нас! РАЗМЪРДАЙ СЕ, ЕВРОПА!"

Публикацията на Тръмп дойде ден след като той похвали Полша след частна среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда членовете на НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, каза представител на кампанията. В момента те са се ангажирали да харчат поне 2% от БВП.


Републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън каза, че камарата ще гласува в събота пакета за помощ за Украйна, въпреки яростните възражения от най-дясното крило на неговата партия в Камарата.

Майк Маккол и Майкъл Джонсън (вдясно)

Изглежда и Конгресът продължи днес да постига съгласие, че трябва бързо да се излезе от задънената улица и да се одобри законодателство за предоставяне на милиарди долари помощ за сигурността на Украйна в събота.


Членовете на ръководената от републиканците Комисия по правилата на Камарата на представителите прекараха часове в обсъждане повече от два месеца след като ръководеният от демократите Сенат одобри пакета помощи.


Републиканците контролират слабо мнозинство от 218 към 213 конгресмени и макар твърдолинейната Фракция на свободата от яростни симпатизанти на Тръмп да се обяви против, други законодатели прогнозираха, че законопроектът ще бъде одобрен.

Конгресменът Майкъл Маккол - републиканец от Тексас и председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, каза пред репортери, че вярва, че мерките ще преминат.

Нуждата от помощ за Украйна е остра, а Джонсън е бил повлиян от секретни брифинги за ситуацията от директора на ЦРУ Уилям Бърнс и други, допълни той „Когато навлезете в това пространство и видите каква е истинската картина, това буквално ви отваря очите“, каза Маккол.
По време на изслушването Маккол каза, че Украйна е изложена на риск от колапс без навременна помощ от САЩ и допълни: „Бих дал две седмици до един месец, преди руснаците да превземат Украйна."

Демократите в Камарата на представителите обсъдиха законопроектите за сигурността на конференция в четвъртък сутринта, но партийните лидери казаха, че ще изчакат да видят повече подробности, включително какви ограничения върху дебата и измененията в текста са определени от комисията по правилата, преди да направят официално изявление.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър се срещна с украинския премиер Денис Шмихал днес и му каза, че се надява Сенатът да действа още този уикенд, за да помогне на Украйна.
„Вие не само защитавате страната си доблестно, вие защитавате Запада и нашите ценности и нашата свобода. И ние ще направим всичко възможно, надяваме се, че този уикенд, когато Камарата ни изпрати законопроекта, за да го довършим бързо в Сената, това е много, много важно за нас“, каза Шумър при среща с репортери.

Републиканските лидери на четири комисии по национална сигурност на Камарата на представителите на САЩ и една подкомисия излязоха във вторник - ден след обявяването на четирите пакета на Джонсън - с подкрепа на плана му. „Говорителят Джонсън изготви план, който ще засили интересите на националната сигурност на САЩ в Европа, Близкия изток и Индийско-Тихоокеанския регион“, се казва в изявление на лидерите на панелите по въоръжените сили, външните работи, разузнаването, бюджетните кредити и бюджетните кредити за отбраната.

„Нямаме свободно време, когато става въпрос за нашата национална сигурност. Трябва да приемем този пакет от помощ тази седмица“, казаха те.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини