От х:

Днес в x:

Gооglе гyби нaй-нoвaтa интepнeт вoйнa и oт тoвa щe пocтpaдaмe вcичĸи

Спамъри, измамници и най-обикновени неморални SEO специалисти са превърнали генеративния изкуствен интелект в оръжие и с него изглежда печелят войната за челните места при търсенията в най-популярната интернет търсачка - Google. Наблюдението е на изпълнителния директор на платформата за засичане на AI съдържание Originality.ai Джон Гилиъм.

"Това, което е ясно в момента, е, че никой не спами Google без AI. Не цялото AI съдържание е спам, но всичкият спам в момента е в AI", подчерта той пред The Register.

Неговият екип следи делът на написаното от роботи в резултатите на Google и през миналия месец цели 10 на сто от тях са били именно "творби" на изкуствения интелект. Както отбелязва технологичното издание - това е след като онлайн гигантът обяви мерки срещу редица сайтове, публикуващи такъв тип спам.

Ключовият проблем в случая е изключително ниското качество на текстовете, които обаче са прецизно оптимизирани, за да се покатерят до първата страница на Google. Те най-често са писани по задание от хора, които нямат никакъв интерес към материята.

Например, за да насочват през партньорски линкове потребителите към онлайн магазин, те са направили сайт менте със съвети за поддържане на електрическата система на дома. Както ще ви каже всеки, който е следвал онлайн съвети за електрически инсталации (и останал жив и с покрив над главата след това), материята е специфична и най-малката неточност може да има тежки последствия. На тези "онлайн предприемачи", обаче, не им се дава хонорар на професионалист, който да напише или поне да консултира съдържанието.

Отварят ChatGPT, Copilot, Gemini или някой подобен инструмент. Резултатът е готов за секунди. AI ботът написва по заданието им изключително професионално звучащ текст, който обаче е съчинен на база намереното из неизяснени интернет източници в комбинация със собствените му "халюцинации" (т.е. измислици). Не искате да следвате такива инструкции.

Все по-често онлайн търсенията на здравна и техническа тематика водят именно до такива менте сайтове, пълни с AI безсмислици, които обаче могат и да бъдат опасни. Както отбелязва Гилиъм, една от причините Google да се проваля в битката си със спамърите е че генеративният изкуствен интелект повишава непрестанно своето качество и така създаденото с негова помощ става все по-трудно за засичане.

В същото време, AI спамът се превръща и в проблем за... AI. Тъй като новите модели се "тренират" върху масиви от източена онлайн информация, ако в нея влезе и такава, създадена чрез по-ранен генеративен изкуствен интелект, то най-малкото ще се възпроизведат грешките и неточностите му, но освен това е възможно и постепенно да се получи пълна дегенерация на възможностите им.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини