От х:

Днес в x:

Тройни декларации за свободните професии пред НАП

Свободните професии ежемесечно ще се редят на опашки за подаване на декларации

Под истинска камара от бумаги се отзовават самоосигуряващите се лица пред данъчните администрация. Те трябва да подават три декларации, една от които е ежемесечна.

Адвокати, нотариуси, журналисти, консултанти, архитекти, експерт-счетоводители, частни съдебни изпълнители, земеделски и тютюнопроизводители и други свободни професии, попадат в графата на самоосигуряващите лица. Първо, те подават декларация за започване на дейността си. До 30-ти април подават друга декларация, така наречения образец 6, даваща осигурителна информация за предходната година. Третата декларация е ежемесечна, така наречения Образец 1, която се подава всеки месец до 10 дни след като са платени дължимите осигуровки.

Дължимите осигурителни вноски се изчисляват върху избран от лицето осигурителен доход, който не може да е по-малък от минималния за страната. От 1 януари тази година, той бе повишен на 420 лева. Осигуровките се превеждат до 10-то число на месеца следващ този, за който са начислени осигуровките. При неплащане на здравни осигуровки в три поредни месеца глобата за самоосигуряващото се лице е от 500 до 1000 лв. За неподаване на някоя от трите декларации също има глоба-от 50 до 500 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини