От х:

Днес в x:

Ръст на декларираните онлайн доходи

Ръст в декларираните по интернет доходи, придобити през миналата година, отчита офисът на НАП в Хасково след старта на услугата „предварително попълнена данъчна декларация“.

За по-малко от месец, след като тя стана достъпна с персонален идентификационен код в сайта на Агенцията, подадените онлайн годишни декларации за доходи са се увеличили до 87% от общия брой.

От приетите до тази сутрин 8000 формуляра, 4800 са изпратени онлайн с ПИК, а 2150 с електронен подпис. Предварително попълнените данни улесняват значително лицата със задължение да подават годишна данъчна декларация, но са в помощ и на приходната администрация в обработването на данните, тъй като рисковете от грешки в тези формуляри са минимизирани.

За пръв път от тази година в предварително попълнените декларации влизат доходите от продажби в интернет и доходите от сделки с автомобили, които са били употребявани по-малко от 12 месеца от собственика.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание, че всяко лице трябва да провери и при необходимост да редактира или допълни данните в предварително попълнената декларация, и едва тогава да я изпрати с ПИК към приходната администрация. Така например, ако лицето е продавало в интернет употребявани лични вещи, то трябва да изтрие доходите, придобити от такива продажби, тъй като те не са облагаеми. Ако обаче става дума за лица, които са електронни търговци, техните доходи от интернет търговия се облагат с 15% данък.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини