От х:

Днес в x:

Как морковите влияят на здравето?

Морковите са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето. Съдържат богатство от витамини и минерали, които подпомагат функционирането на организма ни. Например високото съдържание на бета-каротин им придава оранжевия цвят и ги прави отличен източник на витамин A, който подобрява зрението и поддържа здравата функция на кожата. Освен това, морковите са богати на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма, намалявайки риска от различни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и рак.

Морковите са изключително полезни за здравето на очите. Само чрез един голям морков може да осигури 100% от дневната доза витамин А. Този важен витамин помага за предпазването от различни зрителни проблеми, като макулна дегенерация, свързана с възрастта, и нощна слепота. Дефицитът на витамин А може да доведе до състояние, наречено ксерофталмия. Морковите съдържат и други важни хранителни вещества като алфа-каротин, бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които също имат положителен ефект върху здравето на очите, като защитават ретината и лещата. (1)

Морковите могат да балансират кръвната захар, въпреки че са по-богати на захар в сравнение с някои други зеленчуци. Изследвания показват, че хората с по-ниски нива на каротеноиди, които са пигментите, даващи на морковите оранжевия им цвят, имат по-високи нива на кръвна захар и инсулин на гладно. Това подсказва, че каротеноидите могат да помогнат в управлението на диабета и да подпомогнат балансирането на кръвната захар. (2)

Морковите са отличен избор за управление на теглото поради тяхното богато съдържание на фибри и вода. Един морков съдържа до 88% вода, което го прави изключително хидратиращ. Тази комбинация от фибри и вода ефективно повишава чувството за ситост, което може да намали желанието за закуски и прекомерна консумация на храна. Допълнително проучване показва, че консумиращите моркови имат по-нисък индекс на телесна маса и по-ниски нива на затлъстяване в сравнение с косумиращите повече други зеленчуци. Тази характеристика ги прави отличен избор за хора, които се стремят към поддържане на здравословно тегло и фигура. Включването на моркови в хранителния режим може да подпомогне не само за контролирането на теглото, но и в поддържането на здравословен начин на живот. (3)(4)

Морковите имат потенциал да намалят риска от развитието на рак, благодарение на антиоксидантите, които съдържат. Тези антиоксиданти са свързани с намален риск от няколко вида рак, включително рак на белия дроб, колоректален рак, простата и левкемия. Особено важен е бета-каротинът, който се счита за ключов фактор за намаляване на риска от ракови заболявания, като например колоректален рак. Освен това, морковите съдържат и друг каротеноид, наречен ликопен, който също е свързан със защитата срещу рак. Ликопенът е антиоксидант, който може да се бори с различни видове рак, като рак на стомаха, простатата, белите дробове и гърдата. Той също така може да има положителен ефект върху здравето на съдовете и да помогне в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, съгласно проучване от 2022 г. (5)(6)


Референции

1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
2. http://www.scirp.org/journal/doi.aspx?DOI=10.4236/fns.2014.522227
3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2258586/nutrients
4. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3478
5. https://doi.org/10.3390/nu12020332
6. https://www.mdpi.com/1422-0067/23/4/1957

 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини