От х:

Днес в x:

Пореден сигнал за умряла риба в река край село Добрич

Изображение 1 от 3

    За големи количества измряла риба в река Банска в димитровградското село Добрич в област Хасково сигнализира читател на Haskovo.net.

    Мъртвите екземпляри са забелязани на 22 март 2024 г. под пешеходния мост зад първата бензиностанция в селото. Тогава водата в реката придобила неестествен цвят, лек мирис и се появила пяна по брега. Подателят на сигнала твърди, че още същия ден е подаден сигнал на тел. 112 и на място привечер са пристигнали служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите. По думите му екокатастрофата е причинена от отпадните води на предприятие в региона.

    Местните разказват още, че почити всяка година рибата умира в река Банска. Подобна ситуация имаше през лятото на миналата година. Тогава от РИОСВ-Хасково установиха, че умряла риба има само в участъци, където водата е застояла и има обилна водна растителност - водна леща. Установено е, че в тези зони водата е с висока температура. Тогава експертите заключиха, че рибата умира от високото органично замърсяване, което е възможно да е предизвикано и от отпадните води на селата, разположени по поречието на Банска, както и от гъстата растителност във водата.

    „В момента водата не е топла, реката не е затлачена и водораслите не са се развили. Явно е промишлено отравяне“, коментира подателят на сигнала.

    За настоящия случай Haskovo.net изпрати запитване до Екоинспекцията, откъдето очакваме отговор.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини